Chicago
66°
Mostly Cloudy
6:42 am6:41 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 10mph ESE
Humidity: 88%
Pressure: 30.1"Hg
UV index: 0
WedThuFri
66/63°F
68/61°F
70/61°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

TEROR U KANADI: Novinarima koji ne podržavaju zvaničnu politiku o Ukrajini preti zamrzavanje imovine i računa!

Antiruska histerija u Kanadi ne jenjava. Sve što ima predznak ili, ne daj Bože, prizvuk ruskog, nepoželjno je i zabranjeno, a najnoviji Zakon koji se tiče medija, verovali ili ne, preti zamrzavanjem imovine i blikiranjem bankovnih računa novinarima i medijima koji se ne drže poželjnog političkog narativa kada je u pitanju rat u Ukrajini.

Tako su novinari, što je jedinstven slučaj u svetu, jednim zakonskim aktom prisiljeni da pišu onako kako država nalaže. U suprotnom, slede im sankcije, nešto slično kao i kamiondžijama koji su nedavno protestvovali u prestonici Otavi. Treba pomenuti da se isti Zakon odnosi i na medije koji se ne pridržavaju zvanične politike o merama protiv Korona virusa…

Ipak, dešava se da poneka stvar ipak izmakne strogom oku cenzure i zabrane…

Tako je dopisnik Serbian Timesa danas, u prodavnici “Canadian Tire” u Markham-u, udaljenom 30 km od centra Toronta, tražeći poklon za rođendan jednom dečaku, na kraju štendera ugledao zaturenu i “zaboravljenu” majicu sa ruskim obeležjima i natpisom RUS.

IZMAKLA CENZURI: Majica sa natpisom Rusije

Kako su u Kanadi još na početku rata u Ukrajini povučeni iz prodaje svi artikli iz Rusije, uključujući čuvenu rusku votku, ovaj slučajan pronalazak, i to na Dan pobede, može se smatrati pravim malim čudom ili prosto – karmom.

Majicu RUS, za potrebe ovog teksta, stavili smo na početak štendera, na čuđenje drugih kupaca,  jer je ovde zvaničan narativ samo jedan – “pomoći Ukrajini”.  

Tako se na mnogim automobilima na auto-putu vijore ukrajinske zastave, kafićima takođe, u prodavnicama možete dati prilog za pomoć Ukrajini, zaposleni u kompanijama su dobili “motivaciona” pisma u iste svrhe, a sve je otišlo toliko daleko da se Kanađani javno pozivaju da se priključe Legiji stranaca i krenu u rat u Ukrajini. 

OTVOREN POZIV KANAĐANIMA DA PRISTUPE LEGIJI STRANACA: Plakat u gradiću Etobikoke, predgrađu Toronta

Tekst&Foto: M.B.

YOU MAY LIKE