Chicago
52°
Light Rain with Thunder
6:34 am7:14 pm CDT
Feels like: 45°F
Wind: 17mph S
Humidity: 73%
Pressure: 29.76"Hg
UV index: 0
SatSunMon
41/30°F
57/43°F
55/43°F

Published 11 months ago

By Antonije Kovačević

MAKEDONSKA CRKVA POSTALA KANONSKA: Carigradska patrijaršija priznala Ohridsku arhiepiskopiju, slede pregovori sa SPC

Vaseljenska patrijaršija sa sedištem u Istanbulu (Konstantinopolj) priznala je “severnomakedonsku” crkvu kao kanonsku, prenose mediji u Skoplju.

Kako se navodi u saopštenju posle sednice Svetog Sinoda Vaseljenske patrijaršije, priznaje se naziv crkve kao “Ohridske” isključujući ime “makedonska”, što znači da je područje njene jurisdikcije samo u granicama teritorije Severne Makedonije.

U saopštenju se navodi da je Sveti Sinod, kojem je predsedavao vaseljenski patrijarh Vartolomej, iscrpno raspravljao o crkvenom problemu u Skoplju i razmatrao žalbu pomesne crkve, kao i ponovljene pozive države Severne Makedonije.

Sinod je odlučio da prima “sveštenstvo i narod ove Crkve pod arhijerejem Stefanom, zacelivši ranu raskola i polivši ‘vinom i uljem‘ ranu tamošnje naše pravoslavne braće”.

“U tom smislu se izdaje odgovarajući Patrijaršijski i Sinodalni akt”, objavila je Vaseljenska patrijaršija.

Srpskoj pravoslavnoj crkvi se, napominje se u saopštenju, ostavlja regulisanje administrativnih pitanja između nje i “severnomakedonske” crkve.

“Odluka ne znači tomos o autokefalnosti, slede dodatni pregovori”

“Severnomakedonska” crkva u saopštenju tvrdi da Vaseljenska patrijaršija nakon decenija spora sa Srpskom pravoslavnom crkvom i međunarodne izolacije, “otklanja višedecenijski raskol nametnut drevnoj Ohridskoj arhiepiskopiji, obnovljenoj u licu Makedonske pravoslavne crkve”.

“To znači da Vaseljenska patrijaršija priznaje crkvenu jerarhiju na čelu sa arhiepiskopom Stefanom kao kanonsku i važeću u svepravoslavnom svetu i sa njom uspostavlja kanonsku i liturgijsku zajednicu”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se, međutim, da odluka ne znači tomos o autokefalnosti kojim se zvanično reguliše međunarodno ime i status crkve, već je “izraz očinske ljubavi i brige Vaseljenske patrijaršije” i najava da makedonska crkva više nije u raskolu sa celim pravoslavnim svetom i da njeni sveštenici mogu da saslužuju sa sveštenicima iz drugih pravoslavnih crkava.

Kako navodi “severnomakedonska” crkva, slede dodatni pregovori sa Srpskom pravoslavnom crkvom o njenom konačnom statusu.

Izvor: RTS Foto: Youtube

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
OSNOVANA FONDACIJA "LUKA JOVOVIĆ": Za pomoć svima koji su izgubili voljene u saobraćaju, a nisu dočekali pravdu koju zaslužuju!
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)
NASMEJAO SRBIJU DO SUZA: Kanađanin prvi put probao sarmu i kajmak i napravio neoprostivu grešku! (VIDEO)
UHAPŠEN OTAC MONSTRUM SA ZVEZDARE: Policija uhvatila muškarca koji je ćerku (8) držao u kadi!