Chicago
72°
Partly Cloudy
6:41 am6:43 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 11mph NE
Humidity: 75%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 1
TueWedThu
72/63°F
66/63°F
66/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

TEROR NA KIM NE PRESTAJE: Protiv Srbina podignuta optužnica za navodni ratni zločin!

Gotovo da ne prođe dan na Kosovu i Metohiji, a da se Srbin ne nađe na udaru prištinskih vlasti…

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je danas pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda optužnicu protiv Zlatana Arsića iz Ajnovca zbog navodno počinjenog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Kosovskoj Kamenici.

Iz Specijalnog tužilaštva saopštavaju da “postoji osnovana sumnja da je okrivljeni Z. A., tokom rata na Kosovu, u dosluhu sa drugim pripadnicima srpske policije, u uniformi i naoružan, priveo u centru Kamenice B. M., povredio ga, mučio, maltretirao i naneo mu teške telesne povrede, traume sa zdravstvenim posledicama”.

Prema optužnici, “upućivao mu je pretnje opasne po život sat i po, i te radnje su sankcionisane prema lokalnim zakonima, običajima ratovanja i Ženevskim međunarodnim konvencijama i dopunskim Protokolima”.

“Takođe, okrivljeni Z. A. u dosluhu sa ostalim pripadnicima srpske policije i paravojnih grupa, učestvovao je u prinudnom proterivanju i premeštanju građana Kamenice i okoline, pljačkanju kuća. Potom su u cilju oštećenja imovine Albanaca podmetali požare, učestvujući u maltretiranju albanskih civila”, navodi se u saopštenju.

“Ovim radnjama okrivljeni Z. A. izvršio je krivično delo ‘ratni zločin protiv civilnog stanovništva‘ iz člana 142 u vezi sa članom 22 ZKP RSFJ”, tvrde iz Tužilaštva u Prištini.

PROČITAJTE VIŠE:

Arsić je uhapšen u martu ove godine na punktu “Bela zemlja”. Od 2003. godine aktivni je pripadnik novoformirane policijske službe na Kosovu i Metohiji. Dobio je policijski orden 2017. godine.

Iz njegove porodice su RTS-u nakon hapšenja preneli da nije bio srpski policajac, jer je u vreme za koje ga optužuju imao 19-20 godina.

Zlatanov otac Predrag ispričao je televiziji iz Srbije da zna osobu albanske nacionalnosti koja ga je optužila. Iz susednog je sela Berivojce.

Sa njegovom porodicom Arsići nisu imali nesporazume. Naprotiv, kao poštar, Predrag Arsić im je redovno odnosio pošiljke.

Tvrdi da je Albanac B. M. pomešao Arsića sa nekom drugom osobom, koja mu je 1999. godine u uniformi na pijaci u Kamenici oduzela boks cigareta uz pretnju oružjem.

Arsića je policija po toj prijavi već ispitivala 2017. godine, i on je tada negirao sve navode, te je i oslobođen. Pet godina od ispitivanja, Zlatana su uhapsili.

POVEZANE TEME:

AMERIČKI STRUČNJAK ZA SPOLJNU POLITIKU JASNO PORUČIO: Kurti mora biti pod istragom zbog hapšenja Srba!

ZAHAROVA: Položaj Srba na Kosovu je tragičan, Zapad je neprijatelj Srbije!

“BODRILI SMO JEDNI DRUGE”: Potresna ispovest Srbina nakon puštanja iz kosovskog zatvora! (FOTO)

Izvor: RTS
Foto: RTS

YOU MAY LIKE