Chicago
66°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 8mph NNE
Humidity: 84%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 1
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

LJILJANA JE PONOS ČIKAGA: Zubarka koja volonterski uči srpsku decu karateu! (VIDEO)

U sportskom duhu i uz ljubaznost dr. Ljiljane Svjetlice, predstavljamo vam priču o ovoj izuzetnoj ženi koja je postigla uspehe i u stomatologiji i u karateu, i istovremeno brižno čuva srpski identitet i tradiciju u Čikagu.

Ljiljana Svjetlica je 42-godišnja doktorka stomatologije koja je odrasla u bivšoj Jugoslaviji. Rođena u Bosanskom Novom, danas poznatom kao Novi Grad u Republici Srpskoj, Ljiljana je od malih nogu pokazivala ljubav prema karateu. Sa samo šest godina, pridružila se klubu “Krajišnik,” kasnije preimenovanom u “Crnobrnja Rajko Gligo,” pod uticajem pokojnog trenera, koji je ostavio neizbrisiv trag na njen život. Ovo vreme bila je izazovna epoha, obeležena ratom i oskudicom, ali karate je pružio Ljiljani i celoj generaciji tadašnjih sportista oazu radosti i inspiracije.

“Kroz treninge, druženje i takmičenja često bismo zaboravili na sve nedaće i radovali se svakom novom danu koji dolazi” rekla je Ljiljana, prisećajući se svog odrastanja.

Nakon preseljenja u Pirot 1995. godine, Ljiljana je nastavila svoj karate put u klubu “Proleter” sa trenerom Nenadom Đorđevićem. Na takmičenjima je ponosno predstavljala ovaj grad, takmičeći se kako u katama, tako i u borbama. Ističe da je ljubav prema karateu duboko usađena u njoj i da ne može da se odluči da li više voli kate ili borbe, jer obe komponente ovog sporta doprinose njenom duhovnom i fizičkom razvoju.

PROČITAJTE VIŠE:

Identitet u Čikagu

Posle uspešne karijere u Srbiji, Ljiljana se preselila u Čikago, gde je pronašla novi dom i priliku da se ponovno posveti karateu. Prošle godine, Ljiljana se pridružila karate sekciji u Čikagu, zahvaljujući svom sinu koji je trenirao košarku i upoznao trenera karatea, Uroša Kaličanina. Odlučna da doprinese ovom sportu, Ljiljana se bez razmišljanja prijavila za pomoćnog trenera i sa zadovoljstvom dala svoj doprinos.

“Ovom prilikom bih želela da spomenem i da se zahvalim, našem ocu Nemanji i popadiji Nedi koji su uneli posebnu energiju u našu zajednicu sa svojih šestoro dece. Oni su pokretači svega i bez njih ove sekcije ne bi postojale pri crkvi Sv. Nikole u predgrađu Čikaga, na novom imanju Sportsko-kulturnog centra “Nikola Tesla”. S obzirom na to da ova sekcija funkcioniše samo godinu dana, najveći uspeh nam je što smo organizovali polaganje za pojaseve i na taj način ozvaničili postojanje”

Otkriva deci lepote sporta i srpske kulture

Karate sekcija u Čikagu ima za cilj da trening bude raznovrstan, kako bi deca imala priliku da se zabave i nauče osnovne tehnike i principe karatea. Uzrast polaznika je od 4 do 14 godina, a sekcija ima “open door policy,” što znači da su svi dobrodošli bez obzira na uzrast. Ljiljana veruje da je važno da deca uče sport koji vole i da im se ne forsira bavljenje nekim aktivnostima protiv njihove volje.

“Za razliku od dece u Srbiji naša deca koja odrastaju u SAD- u su uskraćena da se bave sportom na način na koji smo mi to radili u Srbiji, jednom rečju spontano. Ovde je to sve “na mišiće“ upravo zbog nedostatka vremena, velikih udaljenosti i nekih raznih pravilnosti i zakona” objašnjava Svjetlica.

Spojila strasti

Osim što volontira u sportskom centru u Čikagu, Ljiljana je i uspešni stomatolog u Čikagu, gde je preuzela ordinaciju od poznatog stručnjaka za stomatologiju, dr Željka Atlagića. Sa diplomama srpskih i američkih stomatoloških škola, Ljiljana u svojoj ordinaciji “Una Dent” koristi svoje znanje i iskustvo kako bi pružila najbolju negu svojim pacijentima.

Odrastanje u Srbiji i usavršavanje u Americi dalo je Ljiljani jedinstvenu priliku da poveže obe kulture i identitete u karate sekciji. Deci se obraća na srpskom jeziku, a trudi se da prenese srpske običaje i vrednosti kroz rad sa decom i roditeljima.

“Trudimo se da deca budu ponosna na svoje srpsko poreklo i da nauče da ne smeju da izgube to bogatstvo” ističe Ljiljana.

Balansiranje između karijere stomatologa i vođenja karate sekcije zahteva dobru organizaciju i vreme, ali Ljiljana to uspešno postiže. Za nju, karate sekcija nije samo posao, već i ispunjenje duše i zadovoljstvo.

“Naše mališane, polaznike sekcije učimo poštovanju, ljubavi prema bližnjima i potrebi da zaštite sebe i druge oko sebe. Važno je da nauče da ne odustanu, da prevaziđu strahove i prepreke i postanu najbolja verzija sebe”

Dr. Ljiljana Svjetlica je primer žene koja uspešno povezuje svoju strast prema karateu sa stomatološkom karijerom i brižno neguje srpski identitet u srcu Amerike. Njeno posvećivanje deci i radu s njima donose pravu snagu i smisao njenom životu, pružajući joj priliku da podučava vrednosti, disciplinu i samopouzdanje kroz ovaj jedinstveni sport.

POVEZANE TEME:

OTAC MILOŠ VESIN: Veliki broj Srba nema kontakt sa Biblijom i pitanje je da li se uopšte ponaša u skladu s njim (VIDEO)

REŠENA MISTERIJA NESTALE SRPSKE DEVOJČICE IZ ČIKAGA: Katarina je na sigurnom, paniku izazvao nesporazum između oca i majke

AMERIKANCI SE NAVUKLI NA SRPSKE RAKIJE: “Konačno su shvatili razliku između votke, viskija i šljivovice!” A ovo je najskuplja srpska rakija na svetu! (VIDEO)

Izvor: Čikago Dešavanja / Ana Veljković
Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE