Connect with us

Srbija

TENIS POSTAJE NOVI PREDMET U ŠKOLAMA: Od septembra besplatni časovi za srpske školarce

Published

on

U poslednjih deset godina porastao je broj dece koja imaju problema s ravnim stopalima, krivom kičmom i gojaznošću, a razlozi za to su ti što se nezdravo hrane i dosta vremena provode ispred ekrana pa će im treninzi pomoći da razviju motoriku i pravilan fizički i mentalni sklop

Učenici prvog i trećeg razreda u najmanje 22 osnovne škole u Srbiji od septembra će moći da ostvare svoj san i potpuno besplatno u okviru vannastavnih aktivnosti nauče da igraju tenis, jedan od najomiljenijih sportova u Srbiji, a ovu inicijativu koja će obradovati mnoge mališane podržao je i naš najslavniji teniser Novak Đoković!

Pilot projekat „Tenis u osnovnim školama“, koji podrazumeva besplatne časove tenisa za školarce, već je u drugom polugodištu ove školske godine kao fakultativni predmet zaživeo u 11 osnovnih škola koje imaju organizovani jednosmenski rad, ali je i ove aktivnosti, kao i sve druge, zaustavila epidemija koronavirusa.

DECA NA FIZIČKOM: Posle vežbi zagrevanja sledi teniski trening

Završen pilot projekat

– U pilot projektu učestvovali su učenici drugog razreda iz 11 osnovnih škola. Plan nam je da ovi učenici od septembra nastave s treninzima. Oni će tada biti treći razred, a u projekat će biti uključeni i prvaci iz tih škola, kao i prvaci iz još najmanje 11 osnovnih škola u Srbiji – kaže Nela Spasojević, koordinator projekta „Tenis u osnovnim školama“, ali i zaposlena u sportskom centru „Karović“ iz Vrnjačke Banje, čiji je vlasnik Stevan Karović i došao na ideju da đaci besplatno treniraju tenis.

TSS obezbeđuje opremu

– Novak Đoković je posetio terene u Vrnjačkoj Banji, podržao naš projekat i dao zamah celoj ideji. Potom je Teniski savez Srbije (TSS) organizovao obuku nastavnika fizičkog vaspitanja za rad sa decom do 10 godina. Svakom nastavniku je dodeljen i mentor, teniski trener, koji će takođe prisustvovati časovima – objašnjava Spasojevićeva i dodaje da je ovo deo projekta „Tenis 10“, koji sprovodi Međunarodna teniska federacija i Teniski savez Srbije.

TSS će, kako kaže, obezbediti mreže, rekete i loptice, a treniraće se u fiskulturnim salama i školskim dvorištima.

TRENINZI ĆE BITI BESPLATNI: Svaki nastavnik će imati mentora

– Za učenike će treninzi biti besplatni, a osnovni cilj nam je da kod najmlađih razvijemo motoriku, da omogućimo pravilan fizički i mentalni razvoj. Deca mlađeg uzrasta su nam se često poveravala da se u školi najmanje pažnje obraća na fizičku aktivnost – zaključuje naša sagovornica.

Dr Saša Milićević, pedijatar, kaže da je u poslednjih deset godina porastao broj dece koja imaju problema s ravnim stopalima, krivom kičmom i gojaznošću, a razlozi za to su ti što se nezdravo hrane i dosta vremena provode ispred ekrana.

– Tenis je sport koji razvija mišiće ruku i nogu, ali i onih koji drže kičmu, a što je podjednako važno, treninzima se razvijaju i kvalitetne navike i osobine.

TENISER OBNAVLJA VRTIĆE U DOGOVORU S VLADOM

Vlada Srbije i Fondacija „Novak Đoković“ dogovorile su se da sarađuju u oblasti unapređenja sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Srbiji u realizaciji projekta inkluzivnog predškolskog obrazovanja i vaspitanja.

– Saradnja se prevashodno odnosi na oblast proširenja kapaciteta predškolskih ustanova u Srbiji renoviranjem i opremanjem novih prostorija za sprovođenje predškolskih programa, kao i realizaciju različitih edukativnih programa za decu i roditelje – saopštila je fondacija.

NOVAK DAO PODRŠKU PROJEKTU:

MINISTAR NAJAVLJUJE VELIKU UŠTEDU ZA RODITELJE

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je projekat jednosmenskog rada omogućio da u škole na velika vrata uđe i beli sport:

– Projekat jednosmenskog rada započele su 204 osnovne škole i od velikog je značaja za decu. Oni, primera radi, od 12.30 do 17 časova u okviru škola imaju razne sekcije, časove stranih jezika, a nakon potpisivanja sporazuma s brojnim sportskim savezima imaju i mogućnost da potpuno besplatno treniraju neke sportove. Pored toga što je to veliko olakšanje za roditelje u materijalnom smislu, prednost je što ove aktivnosti deca imaju u svojoj školi, sa svojim vršnjacima.

IZVOR: Kurir FOTO: Pixabay

Advertisement