Chicago
64°
Cloudy
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 2mph NNE
Humidity: 82%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
SatSunMon
77/61°F
77/63°F
77/63°F

Published 3 years ago

By Sanja Ilić

ČIKAGO PRED BANKROTOM: Gradonačelnica najavljuje otpuštanja i veće poreze zbog deficita u budžetu

Zbog toga što je većina firmi u Čikagu bila zatvorena skoro tri meseca, grad će se suočiti sa budžetskim deficitom od 700 miliona dolara samo ove godine

Iako se mnoga preduzeća iznova pokreću u okviru treće faze državnog plana „Obnove Ilinoisa“, grad će se i ove godine suočiti sa „značajnim budžetskim izazovima“, najavila je gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut.

Prema njenim rečima, deficit u budžetu za ovu godinu mogao bi da iznosi 700 miliona dolara kao posledica borbe sa koronavirusom.

„S padom prihoda od poreza (pre svega hotelskih i poreza na zabavu, boravišnih taksi i naknada za parkiranje), zbog toga što je većina firmi u Čikagu bila zatvorena skoro tri meseca, grad će se suočiti sa budžetskim deficitom od 700 miliona dolara samo ove godine“, rekla je ona i dodala da bi deficit mogao da dostigne i 1,2 milijarde dolara do trenutka kada Gradsko veće bude krenulo sa pripremom budžeta za narednu godinu.

GRADONAČELNICA ČIKAGA: Možda će morati da posegne za nepopularnim merama

Ona je naglasila da grad nema jednostavno rešenje za prevazilaženje problema, te da se sa članovima gradskog veća konsultuje o opcijama za smanjenje troškova.

„U ovoj stvarnosti, poslednja stvar koju želim da uradim su povećanje poreza na imovinu i nova otpuštanja. Sada to ne mogu da skinem sa stola, ali to je zaista poslednja stvar kojoj želim da pribegnem“, rekla je gradonačelnica Čikaga.

Inače, grad očekuje oko 1,3 milijarde američkih dolara iz saveznih fondova na osnovu Zakona o koronavirusu, ali je Lajfut naglasila da su ta sredstva namenjena plaćanju odgovora grada na pandemiju, a ne za rešavanje manjka u gradskom budžetu.

IZVOR: Chicago.cbs/Serbian Times FOTO: Pixabay

YOU MAY LIKE