Chicago, IL
55°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 54°F
Wind: 14mph SSW
Humidity: 84%
Pressure: 29.42"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
55°F
55°F
55°F
57°F
59°F
WedThuFriSatSun
32°F / 21°F
46°F / 34°F
52°F / 37°F
61°F / 45°F
63°F / 50°F

Published 2 years ago

By admin

TEKSAŠKI SLALOM: Zabrana abortusa ponovo na snazi, dan nakon otvaranja klinika!

Federalni apelacioni sud Sjedinjenih Američkih Država je u petak uveče doneo odluku da privremeno ponovo počne da se primenjuje zakon o zabrani abortusa, samo jedan dan nakon što su klinike za abortus ponovo otvorene, prenosi Glas Amerike. Država Teksas donela je rigorozan zakon o zabrani abortusa koji brani pobačaj nakon šeste nedelje trudnoće, kada mnoge žene ni ne znaju da su trudne.

Zakon je osporavan pred sudovima od početka, a u sredu je njegovu primenu privremeno obustavio federadlni sudija.

Federalni sudija Robert Pitmen, kojeg je postavio predsednik Barak Obama, doneo odluku da blokira rigorozan zakon o zabrani abortusa i ocenio ga kao “grubo kršenje” ustavom zagarantovanog prava na abortus. Posle odluke sudije Pitmena, mnoge klinike za abortus u Teksasu su otvorene.

Međutim, Peti okružni federalni apelaconi sud je u petak uveče oborio Pitmenovu odluku i ponovo dozvolio da se primenjuje zakon o zabrani abortusa. Ceo slučaj je inače pokrenuo Sekretarijat za pravosuđe koji je tužio državu Teksas.

Zakon o zabrani abortusa u Teksasu predviđa da građani tuže klinike koje izvode abortuse, i da, ako spor bude okončan u njihovu korist, dobiju 10.000 dolara. Zakon na taj način ne sprovodi država, nego građani, a iz tog razloga i niži sudovi nisu mogli da blokiraju njegovu primenu.

Vrhovni sud je isto tako dao zeleno svetlo za primenu teksaškog zakona, ali se nije izjasnio o njegovoj usklađenosti sa ustavom.

Pravo na abortus u SAD garantuje presuda Vrhovnog suda iz 1973. Ro protiv Vejda.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Radio Slobodna Evropa
Foto: Printscreen YouTube / NBC News

YOU MAY LIKE