Chicago, IL
32°
Sunny
6:33 am5:34 pm CST
Feels like: 25°F
Wind: 8mph SSE
Humidity: 55%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
32°F
30°F
32°F
32°F
32°F
SunMonTueWedThu
55°F / 37°F
63°F / 54°F
64°F / 37°F
41°F / 21°F
43°F / 30°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

TAMARA PREDSTAVLJA SRBIJU U UN: Ima samo 24 godine, a master studije prava je završila sa čistom desetkom!

Tamara Marjanović sa 24 godine i završenim master studijama na Pravnom fakultetu u Novom Sadu – pronašla je svoj put i životni cilj. Svoje školovanje završila je sa najvišim ocenama, a imala je čast da bude predstavnik državne delegacije u Ujedinjenim nacijama. Zajedno sa ostalim predstavnicima učestvovala je u raznim aktivnostima, a više o sebi i svom iskustvu rekla je kroz razgovor za NS Uživo.

-Sa 23 godine sam završila master studije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu – odbrana master teme Ujedinjene nacije i zaštite ljudskih prava u sistemu Ujedinjenih nacija. To je uticalo na to da se dalje bavim međunarodnim odnosima, to mi je ujedno bila i orijentacija. Master sam završila sa prosekom 10.00. Takođe, bila sam stipendista svih stipendija Republike Srbije. Po završetku osnovnih studija, radila sam u advokatskoj kancelariji, a potom sam krenula praksu u Ministarstvu spoljnih poslova – odeljenje za Ujedinjene nacije. Zahvaljujući praksi stekla sam dovoljno znanja o Ujedinjenim nacijama i kako funkcioniše sistem. To me je i kvalifikovalo da se prijavim na javni konkurs sa omladinskog delegata u Ujedinjenim nacijama. Nakon konkursa i dva konkursna kruga, izabrana sam od strane komisije da budem predstavnik svih mladih Republike Srbije u UN – rekla je Tamara.

-Kolega delegat i ja izabrani smo na mandat u trajanju od godinu dana. Nakon izbora, prvo smo imali dijaloge sa mladima Republike Srbije gde smo se zaista trudili da čujemo o svim izazovima sa kojima se mladi suočavaju. Nakon toga, preneli smo te izazove u govor, koji smo napisali i dostavili Trećem komitetu Generalne skupštine UN – rekla je ona.

Kako je objasnila, ona i njen kolega imaju priliku da govore u UN u ime svoje zemlje, a govorili su i na temu mladih i društvenog razvoja.

PROČITAJTE VIŠE:

-Imali smo priliku da u ime svoje zemlje govorimo u skupštini Ujedinjenih nacija. Pričali smo na temu mladih i društvenog razvoja. Pomenuli smo sve dobre prakse koja naša zemlja i te kako ima i sa kojima možemo da se pohvalimo. Nakon UN, išla sam u Tiranu i u Berlin gde sam učestvovala sa ostalim delegatima u Agendi 2030 kao i ciljevima održivog razvoja. Kao delegacija Republike Srbije išli smo na UNESCO, 42. Generalna konferencija – tu smo imali priliku da dočekamo rezultate da je Srbija izabrana u članstvo izvršnog saveta sa 137 glasova, a kao prva u grupi. Velika je čast da budemo deo Uneskove Generalne konferencije i foruma. Prezentovaćemo rezultate širom zemlje – Bečej, Beograd… – priča Tamara.

Ova mlada i uspešna žena poručuje mladima da se obrazuju. Kaže da želi da bude primer kako obrazovani mladi mogu da imaju i vannastavne aktivnosti.

–Moja poruka mladima jeste da se obrazuju. Ja želim da pokažem da neko ko je obrazovan i ko je završio fakultet ima i vannastavne aktivnosti, da zaista može da predstavlja mlade svoje zemlje. To je čast. Takođe, da sa toliko godina budemo i deo državne delegacije. Poručila bih mladima da rade na sebi, uče i da ne odustaju – nikada. Rad, red i disciplina su stvari koje mene odlikuju, a to treba svaku mladu osobu da odlikuje. Ulažite u sebe i pronađite svoj put. Naša zemlja ima obrazovane ljude, a takođe i naša zemlja nudi dosta mogućnosti gde mladi mogu da se uključe – reči su Marjanovićke.

Novi Sad je dobitnik još jedne titule u nizu. Pristupio je UNESKO Mreži kreativnih gradova sveta i tako je postao prvi grad u ovom delu Evrope u kategoriji novih i digitalnih umetnosti.

POVEZANE TEME:

ČETIRI VELIKA PRIZNANJA ZA 4 GODINE: Novi Sad ušao na Uneskovu listu kreativnih gradova!

ALEKSANDAR ODRŽAO LEKCIJU HUMANOSTI: Donirao krv čak 128 puta, a iza njegovog gesta krije se tužna porodična priča!

POTRESNA PRIČA IZ NOVOG SADA: Devojka pomogla beskućniku i ostala šokirana kada je saznala o kome je reč!

Izvor: Blic
Foto: Printscreen Instagram @unyouthdelegate_serbia

YOU MAY LIKE