Chicago, IL
63°
Clear
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 0mph NNW
Humidity: 73%
Pressure: 29.84"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
64°F
66°F
68°F
72°F
75°F
SunMonTueWedThu
68°F / 57°F
82°F / 63°F
81°F / 61°F
72°F / 55°F
75°F / 57°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

TAKO SE ČUVA SRPSTVO DALEKO OD ZAVIČAJA: Srbi iz Akrona po 84.put organizovali festival u Ohaju

Mala parohija sa velikim srcem. Tako bi se u najkraćem mogla opisati srpska zajednica u Akronu, u američkoj državi Ohajo, okupljena oko crkve Svetog arhangela Mihaila, koja je ovog vikenda organizovala 84. tradicionalni Srpski Festival (Serb Fest).

Parohijani koji su u Ameriku mahom došli krajem 1990-tih, uglavnom sa prostora Bosne i Hercegovine, Srbije i Dalmacije, ponosno nastavljaju da grade ono što su generacije pre njih stvorile.

Ljubazni ljudi iz crkvene uprave naglašavaju da svoju energiju crpe sa tri izvora: pravosljavlja, svetosavlja i gostoljublja i da ne ostupaju od ovih principa. U tom duhu su pre početka festivala darivali 100 obroka, srpskih specijaliteta, lokalnoj organizaciji za beskućnike “Heaven of Rest Ministries” iz Akrona.

NAHRANILI GLADNE: Parohijani crkve Svettog arhangela Mihaila donirali 100 obroka za beskućnike

-Tek kada smo nahranili one koji su gladni otpočeli smo slavlje, poručuju oni.

A slavlje, koje je okupilo lokalne Srbe, ove je godine privuklo i veliki broj Amerikanaca, kojih je sve više. Kad ih pitate zašto, kažu da je to zbog lepe atmosfere i odlične hrane.

Za domaćine i goste svaki put upriliči se i fudbalski turnir, kao i turnir u šahu, koji okuplja različite generacije iseljenika, one koji su došli i one koji su rođeni u SAD. Za najmlađe tu su bili tobogani i druge zanimacije, a za ljubitelje tradicije i umetnosti u crkvenoj sali postavljena je bila etno izložba.

SUSRET GENERACIJA: U sklopu Serb Festa organizovan je i šahovski turnir

Među gostima našli su se i uvažene zvanice iz Halyard Mission Foundation na čelu sa predsednikom Džonom Kapelom te članom uprave i sponzorom Rankom Ristićem, vlasnikom kompanije Zastava Arms USA. Oni su sa sobom doneli izložbu koja je prisutnima dočarala herojsku misiju spašavanja američkih pilota za vreme Drugog svetskog rata, koja je sprovedena najviše zahvaljujući pripadnicima Ravnogorskog pokreta pod komandom generala Draže Mihailovića i hrabrim meštanima Pranjana i okolnih čačanskih sela.

HEROJSKA PRIČA KOJA SPAJA SRBE I AMERIKANCE: Misiju Halijard predstavio je predsednik fondacije Džon Kapelo

Kapelo, inače penzionisani pukovnik američke avijacije, upoznao je goste sa najvećom spasilačkom akcijom tokom koje je iz okupirane Srbije i Bosne i Hercegovine spašeno preko 500 savezničkih avijatičara, što je zalog za buduće odnose srpskog i američkog naroda.

Ono što je posebno obradovalo parohijane je poseta generalnog konzula Damjana Jovića i njegove supruge Sandre, kao i vice-konzula Aleksandra Đorđevića, što je, kako su istakli, prva poseta jednog zvaničnika iz matice u poslednjih 30 godina.

PRVA POSETA ZVANIČNIKA U 30 GODINA: Konzul Damjan Jović sa najstarijim parohijanom, Kostom Papićem

-Mnogo smo zahvalni Konzulatu u Čikagu za ovu posjetu i bila nam je velika čast ugostiti cenjene goste, istakli su u razgovoru sa novinarom Serbian Timesa.

Opraštajući se sa nama poručili su da im je prvenstveni cilj da i ubuduće prenose veru i ljubav koju su poneli iz zavičaja na mlađe generacije, da ih uče da budu ponosni na svoje srpsko poreklo i zaostavštinu predaka.

Naravno, nisu propustili priliku da nas pozovu i na najveću manifestaciju srpske dijaspore u SAD, Srbijadu, čiji su domaćini od 2-4. septembra,, kada će za ugostiti Srbe iz svih delova Amerike.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Dragan Veselinov

YOU MAY LIKE