Chicago, IL
55°
Rain Shower
5:56 am7:40 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 14mph SSW
Humidity: 49%
Pressure: 29.81"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
55°F
55°F
55°F
55°F
55°F
WedThuFriSatSun
43°F / 37°F
55°F / 45°F
57°F / 55°F
73°F / 63°F
72°F / 57°F

Published 12 months ago

By Serbian Times

SREDNJOVEKOVNI SRPSKI BISER: Arheolozi otkrili dugo čuvane tajne Manastira Manasije! (FOTO)

Duže od šest decenija istražuje se manastir Manasija kod Despotovca, kome su istaknuti arheolozi posvećivali i celu karijeru.

Zadužbina i poslednje konačište despota Stefana Lazarevića(1377-1427/50) intrigira naučnike u toj meri, da je u Narodnom muzeju u Kruševcu trenutno aktuelna postavka o istraživanju Manasije dopunjena i poslednjim nalazima iz 2017. i 2018. godine.

-Ovo je nešto izmenjena verzija prvobitne izložbe, koristi se dokumentacija Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, kao i tekst prvobitnog kataloga – rekla je Smiljana Dodić, muzejski savetnik Zavičajnog muzeja Jagodina i jedan od autora postavke. – Poslednji nalazi odnose se na pokretni materijal nađen u porti.

Već je utvrđeno pouzdano da je manastir Resava, kako je najtačnije ime ovog izuzetnog zdanja, građen u periodu od 1407. do 1418. godine. Ubraja se u vrhunska ostvarenja srpske arhitekture kasnog srednjeg veka. Od 50-ih godina prošlog veka, radilo se na obnovi južne fasade i prepokrivanju hrama, restauriran je mozaički pod u priprati, pod rukovodstvom prof. Slobodana Nenadovića.

Usledili su obimni radovi na Despotovoj kuli. Nešto kasnije, 70-ih godina, gradio se nov konak. Arheolog Časlava Jordović predvodio je istraživanja u istočnom delu porte, a zatim i neophodne radove na bedemu i okolnim kulama. Poslednje decenije 20. veka radovi su podrazumevali obnovu svih elemenata odbrane.

JEDINSTVENA KUHINjA SA FURUNOM

Izuzetna postavka “Manastir Manasija – šest decenija istraživanja i zaštite”, koja ukazuje na trud istraživača Republičkog zavoda za zaštitu spomenika i Zavičajnog muzeja Jagodine biće otvorena u kruševačkom Muzeju sve do 5. maja. U postavci se nalaze i replike predmeta nađenih tokom istraživanja, ali i originalno keramičko posuđe iz poznog srednjeg veka, fotografije naznačajnijih pronalazaka i hronologija dostignuća vrednih istraživača Manasije. Tu je i svedočanstvo o manastirskoj kuhinji sa velikom furunom, koja je prema dimenzijama i očuvanosti jedina poznata građevina ove vrste na prostorima srednjovekovne Srbije.

Prva sistematska arheološka istraživanja Manasije otpočeta su 2005. godine i tada su neumorni istraživači došli do velikih otkrića. Među njima ubedljivo najveće: grobnica despota Lazarevića!

-Jedan od glavnih ciljeva arheoloških istraživanja obavljenih u jesen 2006. u naosu crkve, bilo je definisanje grobnog ukopa uz južni zid zapadnog traveja – navodi se u katalogu izložbe. – Na osnovu rezultata do kojih se došlo arheološkim iskopavanjima u manastirskom hramu i činjenice da su oni u apsolutnom suglasju sa istorijskim podacima i prema našim saznanjima o ktitorskim grobnicama u srednjovekovnoj Srbiji, možemo nedvosmisleno zaključiti da je u zapadnoj traveji crkve manastira Resave (Manasije), u grobnoj konstrukciji uz južni zid otkrivena grobnica sa zemnim ostacima, ktitora – despota Stefana Lazarevića.

Ovo mišljenje, kako se precizira, potvrđuju i rezultati obavljene antropološke i u našoj arheološkoj nauci po prvi put primenjene DNK analize.

-Time bez svake sumnje možemo konstatovati da je razrešena viševekovna nedoumica o mestu despotove sahrane – iznosi istraživači. – U priprati manastirske crkve otkrivene su i istražene dve zidane grobnice, mlađa datovana u 18. i starija u 15. veku. Prema istorijskim izvorima realno je pretpostaviti da je u starijoj, danas prezentovanoj grobnici, sahranjen Kalojan Rusota, ličnost sa značajnim uticajem na dvoru despota Stefana, ali i Đurđa Brankovića.

POZNAT PO ZAKONIMA

Ktitor manastira despot Stefan Lazarević, sin je kneza Lazara Hrebeljanovića, a najranije detinjstvo proveo je u Kruševcu. Smatra se jednim od najmudrijih i najobrazovanijih vladara svoga vremena. Presto srednjevekovne Srbije nasledio je posle pogibije oca na Kosovu polju 1389. godine. Majka Milica Hrebeljanović, pomagala mu je u vođenju države do punoletstva 1393. godine. Stefan Visoki upamćen je po donošenju niza značajnih zakona, pokroviteljstvu u umetnosti, zadužbinarstvu,ali jednoj od najuspelijih srednjevekovnih pesama u akrostihu -“Slovoljubve”.

Tokom 2008. i 2009. godine, konstatovana su i tri stambena horizonta, datovana u 15,16. i 19. veku, što je doprinelo jasnijem sagledavanju svih stradanja, posebno najvećeg, 1458.godine.

PROČITAJTE VIŠE:

“SRBIJA JE BOLJA ZA ŽIVOT OD AMERIKE!” Branka i Milan su rođeni u Čikagu ali su nedavno ostavili sve i došli da žive u Beograd! (VIDEO)

INTERVJU, DANICA CRNOGORČEVIĆ: Ponosim se time što me je vaspitao mitropolit Amfilohije! Evo kako je nastala pesma “Veseli se srpski rode” (VIDEO)

SRBIJO, BUDI PONOSNA! Naš Aleksa je jedini dva puta biran za studenta godine na čuvenom Prinstonu!

Izvor: Novosti
Foto: Wikimedia Commons

YOU MAY LIKE