Chicago, IL
55°
Sunny
6:22 am5:42 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 10mph SSE
Humidity: 52%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
55°F
55°F
54°F
52°F
50°F
SunMonTueWedThu
66°F / 54°F
70°F / 41°F
45°F / 36°F
48°F / 36°F
48°F / 41°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

TAJNA KRALJEVE VINARIJE U TOPOLI: Boce vina koje vrede milione, a nisu na prodaju!

U Srbiji je mnogo vinarija, ali samo jedna je Kraljeva. Podignuta davne 1931. godina kao jedna od najsavremenijih na Balkanu bila je ponos kralja Aleksandra I Karađorđevića.

Dugo ju je nagrizao zub vremena i nije bila u funkciji, da bi od 2007. godine u njoj ponovo počela da se proizvode vina. Sada, nakon skoro osam decenija ovaj objekat od velikog značaja očekuje rekonstrukcija.

Već godinu dana rukovodstvo opštine Topola u saradnji sa upravom Zadužbine kralja Petra radi na realizaciji ovog projekta. Konačno možemo reći da smo na korak od početka realizacije istog.

U saradnji sa Ministarstvom turizma obezbeđena su sredstva iz fonda Evropske unije za rekonstrukciju Kraljevog podruma. Opština Topola je dobila investitorska prava od Direkcije za imovinu RS, uradila projekat i obezbedila sve potrebne dozvole, rekao je Vladimir Radojković predsednik opštine Topola.

Ovu veliku investiciju najavio je predsednik države Aleksandar Vučić, koji je krajem prošle godine prilikom posete Kraljevoj vinariji, a vrednost projekta je 1,2 milona evra.

U vinariji se proizvode bela i crvena vina, u sklopu vinarije nalazi se i muzejska postavka i originalna jedinstvena vinoteka, po kojoj je Kraljeva vinarija prepoznatljiva.

Jedinstvenu kolekciju vina na Balkanu iz doba Karađorđevića, koja se više od osam decenija čuva na 12 metara dubine u kraljevskom podrumu čini oko 280 flaša iz doba kada su srpski kraljevi u Topoli gajili lozu i proizvodili vino.

Ova vina bi danas na aukcijama u svetu mogla da dostignu milionsku sumu, međutim nisu na prodaju zbog amaneta kralja Aleksandra, koji je u dvorskim knjigama ostavio zaveštanje da se „nikada ne prodaju, već da budu ostavljena za istoriju“.

PROČITAJTE VIŠE:

NOVE ŠKOLE SRPSKOG JEZIKA U AMERICI I AUSTRIJI: Arno Gujon objavio radosnu vest za decu dijaspore!

DEDA VIDOMIR (70) JE NAJSTARIJI INFLUENSER U SRBIJI: Prate ga hiljade ljudi, a zbog Fejsbuka su mu pobegle kokoške! (FOTO)

NESTAŠICA ŽENA NA SRPSKOM SELU: Nenad odlučio da kupi mladu iz Albanije, čeka da mu se javi na oglas!

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE