Connect with us

Amerika

TAJNA ČIKAŠKOG MANASTIRA: U njemu leže mošti tri srpska sveca, a tu je sahranjen i poslednji srpski kralj (VIDEO)

Published

on

Malo Srba zna da se u okolini Čikaga nalazi druga po značaju srpska svetinja, odmah iza svetogorskog manastira Hilandar. U manastiru Svetog Save u Libertivilu živela su i umrla dva srpska sveca, Sveti Nikolaj i Sveti Mardarije, a u njemu se nalaze i mošti trećeg, Svetog Sevastijana, inače prvog pravoslavnog sveštenika u Americi.

U njemu je po dolasku iz Londona živeo i po njegovoj želji sahranjen kralj Petar Drugi Karađorđević, kao i veliki pesnik i diplomata Jovan Dučić, te mnogi znameniti Srbi koji su posle Drugog svetskog rata završili u emigraciji.

Tu se nalazi i spomenik vojvodi Momčilu Đujiću, kome je ovde bilo prvo utočište kada je predvodeći kolone izbeglica iz Dalmacije i Krajine stigao do Amerike.

Danas se pri manastiru Svetog Save nalazi dom vladike srednjezapadnoameričkog Longina, a u njemu živi i služi iguman, otac Serafim, koji nas je poveo kroz neverovatnu istoriju manastira koji je svojim rukama izgradio Sveti Mardarije, zahvaljujući ponajviše prilozima slavnog naučnika Mihajla Pupina.

AUTOR: Antonije Kovačević VIDEO: Saša Lukić

Za više ekskluzivnih intervjua i zanimljivih reportaža zapratite (SUBSCRIBE) Serbian News USA na ovom LINKU!

Advertisement