Chicago, IL
70°
Partly Cloudy
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 13mph N
Humidity: 57%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 1
10 am11 am12 pm1 pm2 pm
70°F
70°F
68°F
68°F
68°F
MonTueWedThuFri
84°F / 64°F
82°F / 64°F
73°F / 55°F
73°F / 55°F
70°F / 59°F

Published 4 years ago

By Sanja Ilić

SZO PRIPREMA STOTINE MILIONA GMO VAKCINA: Da bi mogli da ih koriste, EU ublažava propise

Potencijalne vakcine na kojima rade farmaceutske kompanije poput Astra Zeneke i Džonsona i Džonsona sadrže GMO ili se sastoje od GMO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je već izrazila nadu da će ove godine biti moguće proizvesti stotine miliona doza vakcine protiv koronavirusa, i u skladu s tim priprema plan vakcinacije. Paralelno sa ovim procesom, EU u trci za vakcinom, ublažava propise o GMO jer potencijalna cepiva protiv KOVID19 na kojima rade farmaceutske kompanije sadrže GMO ili se sastoje od GMO.

SZO je izjavila da  postoje prioritetne grupe koje će dobiti vakcinu nakon što ona bude odobrena. Prednost imaju zaposleni, pre svega medicinari, ugrožene grupe, među kojima su osobe preko 65 godina i osobe sa hroničnim bolestima, kao i oni koji rade u okruženju sa visokim stepenom prenosa virusa.

Glavna naučnica SZO Sumija Svaminatan izjavila je da se nadaju najboljem.

„Dobra stvar je što imamo mnogo vakcina i platformi, tako da čak i ako prva ne uspe ili druga ne uspe, ne treba gubiti nadu, ne treba odustati“, rekla je Svaminatan.

TRI GRUPE PRIORITET ZA VAKCINU: SZO priprema plan vakcinacije

Oko 10 potencijalnih vakcina trenutno prolazi kroz ispitivanja na ljudima i postoji nadi da će vakcina za sprečavanje infekcije postati dostupna u narednim mesecima.

Zemlje su već započele dogovore sa farmaceutskim kompanijama oko naručivanja doza, čak i pre nego što se pokaže da vakcine deluju.

Svaminatan je dodala  da su do sada prikupljeni podaci genetskih analiza pokazali da novi koronavirus još uvek nije mutirao na bilo koji način da bi promenio težinu bolesti koju izaziva.

EU ublažava propise o GMO

Evropska komisija je u sklopu nove strategije o vakcinama predložila da se privremeno ublaže strogi EU propisi o genetski modifikovanim organizmima (GMO) kako bi se ubrzali razvoj vakcine i lečenje od Kovida-19.​

Potencijalne vakcine na kojima rade farmaceutske kompanije poput Astra Zeneke i Džonsona i Džonsona sadrže GMO ili se sastoje od GMO.

Brisel je spreman da ublaži stav o GMO da bi se u kliničkim ispitivanjima vakcine za korona virus koja uključuju više zemalja izbegla “uska grla”.

VAKCINE SADRŽE GMO: EU ublažava regulative

​Važeće GMO zakonodavstvo ne poznaje hitne situacije već su procedure veoma kompleksne i dugotrajne, navodi Komisija i ukazuje “da postoje znatne razlike u nacionalnim procedurama za sprovodjenje GMO direktiva”. ​ ​

Predloženo derogiranje, koje treba da odobre Evropski parlament i Savet EU, trajalo bi koliko i opasnost po javno zdravlje od Kovida-19, navela je Komisija. ​ ​

Labavija pravila bi se primenjivala ne samo na klinička testiranja vakcine za Kovid-19, već i za lečenje, navodi se u saopštenju EK.

​​Međutim, kako se dodaje, pre stavljanja u promet svejedno će se tražiti dokaz o poštovanju dobre proizvođačke prakse i procena uticaja na životnu sredinu. ​

​Komisija je pozvala da se predlog usvoji što pre kako bi se klinička ispitivanja vakcine u Evropi omogućila u što kraćem roku.

IZVOR: N1 FOTO: Pixabay

YOU MAY LIKE