Chicago, IL
63°
Fair
6:37 am5:30 pm CST
Feels like: 63°F
Wind: 15mph SW
Humidity: 40%
Pressure: 29.86"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
61°F
59°F
52°F
50°F
48°F
ThuFriSatSunMon
50°F / 36°F
41°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 50°F

Published 2 years ago

By admin

SVI CIVILI EVAKUISANI, BORCI ‘AZOVA’ PORUČILI: Predaja je isto što i smrt! (VIDEO)

Sve žene, deca i stariji civili evakuisani su iz čeličane Azovstal u Marijupolju, saopštila je zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk, uprkos tome što su vojni oficiri rekli da je ruski napad na fabriku i dalje u toku.

“Ovaj deo humanitarne operacije Marijupolj je završen”, napisala je potpredsednica vlade u aplikaciji Telegram.

Ujedinjene nacije, koje zajedno sa Međunarodnim crvenim krstom vode napore spasavanja, međutim ne potvrđuju da je operacija završena.

“UN su na terenu, sa našim kolegama iz MKCK-a, rade na operaciji bezbednog prolaza dogovorenoj sa stranama u sukobu. Ovo uključuje Azovstal i druge oblasti oko Mariupolja. Ujedinjene nacije će dati više detalja o operaciji kada se ona završi”, rekao je Saviano Abreu, portparol Kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

Rojters izveštava da su, dok su bili pod teškim bombardovanjem, borci i civili nedeljama bili zarobljeni u dubokim bunkerima i tunelima koji se prostiru preko mesta, sa malo hrane, vode ili lekova.

Železara i čeličana iz sovjetske ere, poslednje je uporište ukrajinskih snaga u Mariupolju.

Ruske snage uz podršku tenkova i artiljerije ponovo su u subotu pokušale juriš na Azovstal, saopštila je ukrajinska vojna komanda, u sklopu žestokog napada na pomeranje poslednjih ukrajinskih branilaca u strateškom lučkom gradu na Azovskom moru.

Marijupolj je ostao u ruševinama tokom nedelja ruskog bombardovanja, a čeličana je u velikoj meri uništena. Nekoliko grupa civila napustilo je veliki kompleks tokom protekle nedelje tokom pauza u borbama.

Ranije u subotu, ruska novinska agencija Interfaks prenela je da je još 50 ljudi evakuisano iz opkoljene čeličane.

Međutim, do 16:00 sati (GMT, po Griniču), novinari Rojtersa nisu videli nikakve znake njihovog dolaska u prihvatni centar na teritoriji koju kontrolišu separatisti u blizini Marijupolja. Oni su sapštili da je ukupno 176 civila sada evakuisano iz fabrike.

Evakuacije civila iz fabrike Azovstal – uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) – počele su prošlog vikenda. Ali tokom nedelje su zaustavljeni ponovnim borbama.

Gradonačelnik je ranije ove nedelje procenio da je 200 civila zarobljeno u fabrici.

Nakon subotnje izjave potpredsednika vlade nije bilo jasno da li su civili još uvek u kompleksu.

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je u kasnonoćnom video obraćanju u petak da Ukrajina takođe radi na diplomatskim naporima da spase borce zabarikadirane unutar čeličane. Bilo je nejasno koliko je boraca ostalo tamo.

Borci su obećali da se neće predati. Ukrajinski zvaničnici strahuju da ruske snage žele da ih zbrišu do ponedeljka, kada Moskva obeležava pobedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

Predsednik Vladimir Putin proglasio je pobedu u Mariupolju 21. aprila, naredio da se fabrika zatvori i pozvao ukrajinske snage unutra da se razoružaju. Ali Rusija je kasnije nastavila napad na fabriku.

Upitan o planovima da Rusija obeleži godišnjicu u ponedeljak u delovima Ukrajine koje drži, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u petak “Doći će vreme da se Dan pobede obeleži u Marijupolju”.

Zamenik komandanta Azovskog bataljona u čeličani Azovstal u Marijupolju, kapetan Svajtoslav Palamar kazao je na konferenciji za novinare da ruske snage i dalje gađaju tu oblast, kao i da žele da upadnu u fabriku.

Lideri ozloglašenog bataljona obratili su se javnosti direktno iz Azovstala, prilikom čega su uputili oštre kritike na račun političara, iako nisu navodili imena.

Palamar je takođe rekao da imaju dosta ranjenih boraca za koje moli da se evakuišu, kao i da će nastaviti da se bori.

On je naglasio da ne može da potvrdi da su svi civili evakuisani iz Azovstala, kao što je objavila zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk

Poručnik Azova Ilija Samojljenko je kazao da “predaja nije opcija jer Rusiju ne zanimaju naši životi”.

“Predaja je za nas neprihvatljiva. Ne možemo da pružimo neprijatelju tako veliki poklon. Za mene je da budem uhvaćen isto što i da budem mrtav”, poručio je on.

Dodao je da se bore “protiv agresora, protiv neprijatelja koji je doneo užas Ukrajini, protiv njihovog varvarzima”.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Mediji
Foto: Printscreen YouTube / The Telegraph

YOU MAY LIKE