Connect with us

aktuelno

“SVETLO NA KRAJU TUNELA”: Medicinska sestra iz Njujorka se obratila javnosti pošto je prva primila vakcinu protiv kovida!

Published

on

Zdravstvene službe države Njujork su tokom jučerašnjeg dana počele da daju vakcinu zdravstvenim radnicima, a prva osoba koja je u SAD dobila vakcinu protiv koronavirusa je medicinska sestra sa intenzivne nege Sandra Lindzi, rekao je guverner Endrju Kuomo.

Sandra Lindzi je primila “Fajzerovu” vakcinu u Jevrejskom medicinskom centru na Long ajlendu oko 9.30 časova, a događaj je prenošen direktno na nekim TV stanicama, preneo je Dejli mejl.

“Nisam se osećala drugačije nego prilikom primanja bilo koje druge vakcine. Pojavila mi se nada, osećam se lakše. Čini mi se da dolazi izlečenje od koronavirusa. Nadam se da će ovo biti kraj vrlo bolnog vremena u našoj istoriji. Želim da poručim javnosti da je vakcina sigurna”, rekla je medicinska sestra.

Istakavši da je vakcina sigurna, pozvala je građane da se vakcinišu, kao da i dalje poštuju mere kako bi pobedili pandemiju.

Odmah se oglasio i predsednik Tramp, koji je na Tviteru poručio:

“Prva vakcina primljena. Čestitke Sjedinjenim Američkim Državama. Čestitke svetu.”

Guverner Njujorka Kuomo je takođe kazao da je ovo istorijski dan.

“Medicinska sestra na prvoj liniji, Sandra Lindzi, prva Njujorčanka, primila je vakcinu. Oporavak je pred nama”, rekao je Kuomo.

Prvih 2,9 miliona doza je počelo da se distribuira širom zdravstvenih centara u SAD, a vakcine su isporučene iz “Fajzerove” fabrike Kalamazu u Mičigenu.

Iz “Fajzera”, kako navode, kreće i tri miliona doza za 64 zemlje, uz vakcine za celu američku teritoriju i pet federalnih agencija.

Na internetu su se pojavile su se fotografije i video snimci vakcina koje su u kutijama stizale u različite medicinske centre.

Medicinska sestra iz jugoistočne Luizijane koja radi u najvećem državnom bolničkom sistemu, postala je prva osoba koja je dobila vakcinu u toj državi u ponedeljak ujutru.

U Kaliforniji je takođe medicinska sestra Helen Kordova među prvima vakcinisana.

PROČITAJTE JOŠ:

OBAVEZNA VAKCINACIJA U SAD: Države mogu da vas kazne novčano ili pošalju u zatvor ako odbijete vakcinu!

NOVE MERE ZA ULAZAK U SRBIJU: Ili PCR test ili karantin 10 dana!

INTERVJU, ALEKSANDAR KAVČIĆ: Voleo bih da mediji ne pišu o mom bogatstvu, već o planu da sva deca u Srbiji imaju besplatne udžbenike

Da podsetimo, Njujork je postao globalni epicentar virusa u martu i aprilu, bolnice su se borile da izađu na kraj sa hiljadama ljudi obolelih od virusa korona.

„Bilo je to moderno ratište“, rekla je Kuomo obraćajući se Lindzi i njenim kolegama iz najvećeg zdravstvenog sistema u državi, koji je do sada brinuo o preko 100 000 pacijenata zaraženim COVIDOM-19.

“Na kraju tunela ima svetlosti, ali još uvek moramo da nosimo maske i socijalnu distancu”, izjavila je Sandra Lindzi.

Izvor: Buzz Feed News Foto: Printscreen / Youtube / Fox News

Advertisement