Chicago, IL
61°
Partly Cloudy
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 61°F
Wind: 9mph S
Humidity: 41%
Pressure: 29.54"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
61°F
59°F
55°F
55°F
55°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
34°F / 21°F
46°F / 32°F
48°F / 37°F
59°F / 48°F

Published 2 years ago

By admin

SVETINJE U SRCU TENZIJA: Manastir na Cetinju čuva svete mošti, ali i deo krsta na kom je Isus razapet! (FOTO)

Trenutno najaktuelnije mesto u Crnoj Gori svakako je manastir Sv. Petra Cetinjskog na kom će u nedelju biti ustoličen novi mitropolit Joanikije. Poslednje pripreme su u toku, a imajući u vidu proteste koji su se već organizovali na Cetinju veliko je pitanje u kakvoj atmosferi će proteći ovaj čin.

„Nakon upokojenja Amfilohija normalan sled dogođaja je izbor njegovog naslednika i čin ustoličenja. Taj sam čin neće doneti ništa novo, ali je svakako velika radost jer nastavlja viševekovno postojanje u veru Hristovu. Ovde su ustoličeni skoro svi crnogorski crkveni velikodostojnici“, rekao je za RINU sveštenik Nikolaj Pejović sa Cetinja.

Sukobi nemaju veze sa verom, isključivo se vrši politički pritisak

On ističe da kada su u pitanju bilo kakvi sukobi, da oni nemaju veze sa religijom i verom već samo i isključivo sa političkom situacijom, a da pojedinci bezuspešno vrše pritisak jer ne postoji drugo mesto gde bi ustoličenje novog mitropolita moglo biti održano.

„Progon crkve koji se nakon prošlogodišnjih izbora nastavlja od jedne grupe političara doživljavamo kao politički pritisak. Mi nećemo odustati od inauguracije, jer bi to značilo kršenje ustavom zagarantovanih prava. Ako je sedište mitropolije na Cetinju onda niko nema pravo od nas da traži da se taj čin ne obavi, ili obavi bilo gde drugo. Besmisleno je reći da je bilo ko i bilo šta okupirao na Cetinju, jer i sam Joanikije rođen je u Banjanima i ceo svoj život posvetio upravo ovom manastiru. Njihovo nezadovoljstvo nije u argumentima već u političkim motivima“, rekao je sveštenik Nikolaj.

Cetinjski manastir je jedan od najznačajnijih manastira Srpske pravoslavne crkve i jedna od najvećih svetinja. Pri ovom manastiru radila je čuvena Cetinjska štamparija, najstarija štamparija u srpskim zemljama. U manastiru se čuvaju brojna kulturna dobra..

„Tu je deo ruke Svetog Jovana Кrstitelja kojom je kršten Isus Hristos, mošti Svetog Petra Cetinjskog, čestica Častog ksrta Gospodnjeg, epitrahelj Svetog Save iz XIII vijeka, kruna srpskog kralja Stefana Dečanskog iz dinastije Nemanjića iz XIV vijeka, koja je bila istovjetno i kruna crnogorskog kralja Nikole I Petrovića kojom je krunisan 1910. Godine“, rekao je sveštenik.

Na ustoličinju mitropolita Joanikija prisustvovaće i patrijarh srpski gospodin Porfirije.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE