Chicago, IL
37°
Cloudy
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 8mph NW
Humidity: 54%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
37°F
36°F
36°F
36°F
39°F
MonTueWedThuFri
64°F / 52°F
61°F / 37°F
43°F / 37°F
55°F / 46°F
57°F / 57°F

Published 3 years ago

By admin

OKSFORD RAZVIO VAKCINU PROTIV RAKA: Koristili istu tehnologiju kao za koronavirus!

Istraživači sa Univerziteta Oksford i Ludvigovog instituta za istraživanje raka pokazali su da tehnologija koja stoji iza AstraZeneka vakcine protiv koronavirusa ima potencijal u lečenju raka, a u eksperimentima sprovedenim na miševima uspeli su dasmanje tumore i povećaju stopu preživljavanja.

Istraživači su osmislili dve doze terapijske vakcine protiv raka koristeći Oksfordovu tehnologiju vakcine protiv virusnih vektora.

Kada je testirana na modelima tumora miša, vakcina protiv raka je povećala nivo antitumorskih T ćelija koje su infiltrirale tumore i poboljšala efikasnost imunoterapije protiv raka. U poređenju sa samo imunoterapijom, kombinacija s vakcinom pokazala je značajnije smanjenje veličine tumora i poboljšala preživljavanje miševa.

Kako bi stvorili tretman, naučnici su dizajnirali svoju vakcinu ciljanjem dva proteina tipa MAGE koji su prisutni na površini mnogih vrsta ćelija raka.

“Znali smo da MAGE proteini deluju poput crvenih zastavica na površini ćelija raka kako bi privukli imunološke stanice koje uništavaju tumore. MAGE proteini imaju prednost u odnosu na druge tumorske antigene jer su prisutni u širokom rasponu tumora”, rekao je za londonski Times Benoa van den Vjende, profesor tumorske imunologije na Univerzitetu Oksford.

Dodao je da ovo proširuje potencijalnu korist pristupa u lečenju brojnih različitih vrsta raka.

Uspešni rezultati ispitivanja na miševima, objavljeni u časopisu Journal for ImmunoTherapy of Cancer, a koje je sproveo Oksford otvorili su put kliničkom testiranju na ljudima koji će obuhvatiti 80 pacijenata koji boluju od raka pluća nemalih stanica.

U sklopu kliničkog eksperimenta, koji bi trebalo da počne krajem ove godine, pacijenti će dobiti dve injekcije vakcine razvijenog u ‘Vaccitech Oncology Limited’, spin-out kompaniji Instituta Džener.

“Ova nova platforma za vakcine ima potencijal da revolucionira lečenje raka. Predstojeće ispitivanje karcinoma pluća nemalih ćelija prati ispitivanje faze 2a slične vakcine protiv raka prostate koje je sproveo Univerzitet u Oksfordu, a koje pokazuje obećavajuće rezultate”, rekao je Adrian Hil, jedan od koautora istraživanja.

Izvor: Klix.ba
Foto: Printscreen YouTube / Moderna

YOU MAY LIKE