Chicago, IL
64°
Clear
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 2mph S
Humidity: 42%
Pressure: 29.8"Hg
UV index: 0
12 am1 am2 am3 am4 am
59°F
57°F
52°F
50°F
48°F
MonTueWedThuFri
63°F / 48°F
66°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 48°F
54°F / 45°F

Published 2 years ago

By admin

SVETINJA POD OPSADOM: Američki investitor želi nudističku plažu kod grobova srpskih junaka!

Možete li da zamislite nudističku plažu sa 130 ležaljki i pokretnim bič-barom na ostrvcetu Vido kod Krfa, na kome su u spomen kosturnici u Srpskom mauzoleju smeštene kosti čak 1.232 hrabra srpska vojnika koji su tu život izgubili 1916. godine prilikom povlačenja preko Albanije pred austrougraskom vojskom?! Nažalost, ima ko može!

Jedan američki investitor uporno pokušava da ostvari tu besprizornu zamisao, ali na sreću, zahvaljujući Krfskom društvu grčko-srpskog prijateljstva i Udruženju za zaštitu ostvra Vida, ovo sveto mesto srpske istorije odoleva naletima amoralnog kapitala.

Tačno 106 godina od iskrcavanja srpske vojske na Krf obeleženo je u četvrtak centralnom državnom ceremonijom i polaganjem venaca u Srpskom mauzoleju na ostrvu Vido kraj Krfa. Sećanje na slavne srpske heroje i ove godine prati, nažalost, borba da ovo sveto srpsko mesto ostane to što jeste – spomenik herojskom stradanju neustrašive vojske.

Otvorili kafić i restoran na Vidu

Američki investitor je na zapadnoj strani ostrva već otvorio restoran i kafić sa komercijalnom muzikom. Nekoliko stotina metara dalje, na istočnoj strani Vida, nalazi se mauzolej sa kostima srpskih vojnika i spomen ploča čuvenoj “Plavoj grobnici”, u kojoj je u dubinama Jonskog mora sahranjeno oko 1.500 srpskih boraca iz Prvog svetskog rata.

Otvaranje ugostiteljskih objekata na Vidu označio je početak borbe između poštovalaca i zaštitnika istorije ovog ostvra, s jedne strane, i američkih investitora, s druge. Jedan od predvodnika te borbe je Željko Popović, predsednik Krfskog društva srpsko-grčkog prijateljstva.

-Amerikanci su pre nekoliko godina iznajmili prostor za restoran i kafić na Vidu, pošto ne može da se kupi zemlja na ostrvu. Tada su nelegalno postavili i oko 20 ležaljki, zbog čega smo odmah podigli prašinu u javnosti, pa su ih sklonili. Ipak, nisu odustali od te ideje – kaže Popović.

Godinama žele plažu na ostrvu

Nezasiti investitor čvrsto je rešio da dodatno profitira čak i na ovom istorijskom mestu.

-Napravili su projekat prema kojem su hteli da zakupe čak 4.500 kvadrata obale na Vidu, postave 130 ležaljki i pokretni bič-bar. Taj zahtev podneli su i u gradskoj skupštini Krfa. Srećom, uspeli smo da ih osujetimo preko svojih odbornika u skupštini, ali i gradonačelnice Meropi Idreu, pa im već godinama skupština odbija taj zahtev. Takođe, napravili smo Udruženje za zaštitu ostrva Vido – kaže Popović.

Na žalost, na ostrvu se mogu videti pojedini kupači u blizini kafića i restorana, pa se i na taj način skrnavi tradicija na Vidu, prema kojoj se iz poštovanja prema srpskim stradalnicima ne kupa i ne peca na ovom ostrvu.

-Grci su se posle stradanja srpskih vojnika 1916. godine zarekli da neće u narednih 50 godina pecati u blizini Vida. I dalje poštuju to obećanje, iako je prošlo 106 godina! Kupači se ne mogu videti na strani gde je Srpski mauzolej i spomen ploča “Plavoj grobnici”. Ti kupači su gosti hotela koji ih brodovima prevozi do Vida i tog restorana i kafića. Nadam se da će se narednih godina primiriti, pošto im nije prošao zahtev za plažu na Vidu – kaže Popović.

Oko 1.500 stradalih vojnika ostali nepoznati

Projekat za Srpski mauzolej na ostrvu Vido je izradio arhitekta Nikola Krasnov, a po nalogu kralja Aleksandra Karađorđevića je 1938. godine i podignut. U spomen kosturnici su smeštene kosti 1.232 srpska vojnika kojima se znaju imena, a ima čak oko 1.500 njih koji su ostali nepoznati.

Isped mauzoleja, na samoj obali, postavljena je spomen ploča “Plavoj grobnici” u kojoj su u dubinama Jonskog mora nestali srpski vojnici. Na toj ploči citirani su stihovi srpskog pisca Milutina Bojića:

“Tu na dnu gde školjke san umoran hvata i na mrtve alge tresetnica pada, leži groblje hrabrih, leži brat do brata, prometeji nade, apostoli jada” .

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Blic.rs
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE