Chicago
28°
Sunny
6:59 am5:09 pm CST
Feels like: 16°F
Wind: 18mph SSW
Humidity: 59%
Pressure: 30.15"Hg
UV index: 2
SunMonTue
37/25°F
39/37°F
41/27°F

Published 2 years ago

By admin

SVETINJA ODSEČENA OD SRBIJE: Put do manastira Kumanica je katastrofa, jedini prilaz moguć iz Crne Gore! (FOTO)

Stari, izlokani zemljani put jedina je veza meštana sela Bare na Pešteru sa ostatkom sveta. Pre svega sa centrom opštine, ali i sa jednom od najvećih svetinja ovog kraja, manastirom Кumanica koji se nalazi na samoj granici sa Crnom gorom. Starešina ove Božije kuće, Nikolaj Bosnić lično je napisao pismo predsedniku Aleksandru Vučiću, u kom se naglašava koliko je važno da ovaj manstir konačno dobije prilazni put. Zbog nepostojanja adekvatne saobraćajne deonice, ovde više vernika dolazi iz Crne Gore, nego iz Srbije.

“Od sela Bare do manastira Кumanica, nalazi se više od devet srpskih sela čiji meštani zavise od puta Bare-Кumanica koji je u veoma lošem stanju, a jedina je veza Peštera sa Crnom Gorom i jedina komunikacija meštana ovih sela. Trenutno su počeli radovi od Bara prema Кumanici, ali koliko znamo samo 4,5 km što neće rešiti problem stanovništva ovog kraja. Ostaje još oko devet kilometara puta koji bi se spojio sa magistralnim putem Prijepolje-Bijelo polje. Ukoliko bi se uradio ovaj put, manastir Кumanica koji se nalazi na poslednjim metrima Republike Srbije, konačno bi bio spojen sa ostatkom države. Molimo Vas, da Vašim autoritetom naložite da se nastave radovi do manastira i time manastir i srpska sela spojite sa Srbijom. Ujedno Vas pozivam da obiđete manastir i budete naši gosti”, napisao je starešina manastira Nikolaj.

Preduzeće „Novi Pazar Put“ trenutno izvodi radove od Bara do škole u selu Vrbnica, u dužini od 4,5 kilometara. Direktor ovog preduzeća, Aleksandar Grbović, kaže da će radovi na ovoj deonici biti gotovi do polovine jula i da je već krenulo asfaltiranje.

“Još uvek nismo dobili nalog od Puteva srbije, ako stigne mašine su tu i spremni smo da veoma brzo spojimo manastir Кumanica sa pešterskim selima”, kaže Grbović.

Trenutno se po nalogu direktora ‘Puteva Srbije’, Zorana Drobnjaka, radi premer radova za još deset kilometara puta do manastira Кumanica. Premer će biti dostavljen Putevima Srbije za deset dana, a nakon toga treba obezbediti novac i nalog.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE

SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
UGLEDNI LEKAR SUPRUZI NANEO STRAŠNE POVREDE: Dobio 30 dana pritvora, isplivali jezivi detalji!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!