Chicago
36°
Ведро
6:56 am4:21 pm CST
Осећај: 28°F
Ветар: 10mph SW
Влажност: 74%
Притисак: 29.94"Hg
УВ индекс: 0
ЧетПетСуб
50/39°F
43/39°F
45/37°F

Published 1 godina ranije

By admin

SVEČANO U SRPSKOJ TOSKANI: Uz topovske udare i pesmu otvorena 59. Oplenačka berba! (FOTO)

Još jedan praznik vina u grožđa počeo je u srpskoj Toskani. Pucnjem iz topa, podizanjem zastave i izvođenjem pesme “Obraše se vinogradi” u Topoli je svečano otvorena 59. Oplenačka berba. Manifestaciju je otvorila Tatjana Matić ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije. Ministarka je tom prilikom istakla da je Oplenačka berba jedna od pet najznačajnijih i najposećenijih manifestacija u Srbiji i važna je za promociju vinskog turizma.

„Uz odgovarajuću podršku i snažno profilisanje, verujemo da bi se posete ovdašnjim vinarijama povećale, a da bi sama Topola mogla da postane poput najpoznatijih svetskih vinskih regija u Francuskoj i Italiji“, izjavila je između ostalog Tatjana Matić ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ona je dodala da upravo Topolu vide kao jednu od važnih destinacija na ‘Vinskim putevima Otvorenog Balkana. U periodu od 2015. do 2022. godine Ministarstvo turizma je odobrilo 10,7 miliona dinara bespovratnih sredstava za projekat „Oplenačka berba“ i uložilo 21 milion dinara u izgradnju Vizitorskog centra.

„Srce same naše berbe je Sabor izvornog narodnog stvaralaštva a dušu daju vinogradi i 17 vinarija koliko ih trenutno imamo. Imamo šta da ponudimo, ličimo na Toskanu samo treba da naučimo da se bavimo turizmom, 59 godina tradicije je iza nas, spremamo se za jubilej sledeće godine 60 godina Oplenačke berbe“, poručio je prvi čovek opštine Vladimir Radojković.

Tradicionalno ulice koje vode ka Oplencu ispunjene su do poslednjeg mesta izlagačima koji su došli iz raznih krajeva Srbije.

U završnici prvog dana ove manifestacije održan je koncert Jelene Broćić i Slavka Banjca uz orkestar Miše Mijatovića.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE