Connect with us

Srbija

SVE ZA DRUŠTVO I DOBRO PRASENCE: Buđa iz Topole preradio BMW i napravio hit pečenjaru (FOTO)

Published

on

Doček Nove godine je možda prošao skromno i bez bogate trpeze, ali najveći hrišćanski praznik Božić sigurno neće. Danas je običaj da se priprema Božićna pečenica pa se tako od ranog jutra u šumadijskim selima bira najbolje prase, a domišljati seljani osmislili su posebne metode za pripremu ove ukusne đakonije.

Dobro pečenje trebalo bi da ispunjava nekoliko standarda, a Dragan Radičević Buđa iz Stragara do vrhunskog kvaliteta dolazi na poseban način. On prasiće peče u svom bmw – u, i kaže da takav ukus nema nigde.

„Preradio sam svoj stari bmw i napravio pečenjaru na točkovima. Prase se brže ispeče jer je staklo okolo, manje vremena treba da se postigne potrebna temperatura, tako da je i ukus izvanredan. Samim tim što ga pečem u autu, ljudi su oduševljeni, stalno imam nove mušterije, pored svojih redovnih kupaca. Zbog celokupne situacije oko virusa i skraćenog radnog vremena bilo je manje posla nego inače, ali ipak smo radili. Za praznike je manje porudžbina nego prethodnih godina, ali ima, ne žalim se“, kaže za RINU gazda Buđa.

On je osmislio pečenjaru na točkovima, dok je Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole želeo, kako i sam kaže da uradi nešto što niko nije i zbog toga ovih dana ima pune ruke posla. Njagovo prase prvo je dimljeno, pa tek onda se okreće na ražnju i zbog toga je pravi hit.

„Na ovu ideju sam došao slučajno. Pošto svakodnevno nešto redim, pečem, sušim što mnogi rade, razmišljao sam šta bih to mogao smisliti što niko ne radi. I eto, dimljeno prase, pa pečeno postalo je popularno, a ukus je neverovatan. Bilo je malo muke u startu, grešaka u proceduri, naravno, sve se to u hodu ispravljalo dok nisam došao do zadovoljavajućeg rezultata i savršenog ukusa a i lepo je za videti. Uopšte nije jednostavno pripremiti, cela procedura traje tri dana, prase se uredi, usoli i odimi. Pre pečenja se napuni kobasicom i slaninom od mangulice, premaže mašću mangulice i ide na ražanj da se peče“, priča Dragan Jovanović.

On naglašava da je idealno servirati vruće, a zbog posebnog ukusa i mirisa ovakva Božićna pečenica ukrasiće brojne trpeze u ovo kraju.

Izvor: RINA
Foto: RINA

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement