Connect with us

Srbija

ZA NJEGA PREPREKE NE POSTOJE: Deda Andra nema obe noge, a čuva kravu, vozi kvad i cepa drva!

Published

on

Zarija Tošić ili deda Andra, kako ga u selu zovu, i njegova supruga, baka Rajna, žive na Staroj planini u zaseoku Dandžalovica na 1.400 metara nadmorske visine.

Deda Andra je u kolicima, bez obe noge, ali radan, vešt, vedar, željan ljudi i društva.

Nekoliko puta u emisiji Sasvim prirodno savetovao je druge da ništa ne pada s neba i da mora da se radi, da se nikako ne predaje, ali i da se zna za odmor.

Mladima posebno poručuje da budu pošteni, jer je poštenje, kaže, najveće bogatstvo.

– Ako si pošten, svako će da ti pomogne kad zapne. Ako si nepošten, ima da prođu pored, da se ne okrenu. Neka pogledaju mene kakav sam, da sve radim. Oni zdravi, pravi, nek im bog da zdravlje i sve, neka porade, s neba ne pada – poručuje.

Ipak, kaže da se mora znati i za odmor!

– Čuvaj zdravlje dok ga imaš – poručuje: – Radi, pa odmori. Znaj kad doručkuješ, ručaš, večeraš, pa odmori. Sutra se opet radi i mora da se radi.

On i baka Rajna imaju jednu kravu, a 200 kilograma sira, kaže, čeka svog kupca. Sve to poručuje dok seče drva, kosi, vozi kvad, objašnjava kako suši duvan… Ima, ipak, i nekih muka. Uprkos osmehu na licu, sam priznaje da mu ponešto nedostaje.

– Pravo da vam kažem, ja sam uvek iskren. Nemam kupatilo. Deca imaju svoja posla. Jedna soba, to mi je muka. Eno zimnice pred terasicom, ali će da stisne zima. Moraš da ga skloniš u sobu da ne izmrzne, a sve ti treba – kazao je pokazujući na trošnu kuću u kojoj živi s bakom.

PROČITAJTE JOŠ:

MALA MILICA DOBIJA NOVI DOM: Više ne brine da će joj krov pasti na glavu! (FOTO)

PONOS I DIKA: Naša Dunja, studentkinja umetnosti u Gracu, najprestižniji mladi umetnik u 2020.

ZLATIBOR, NAŠ DAVOS: Malo pivo platićete 650, jaje na oko 480, a jogurt 170 dinara (FOTO)

Možda su upravo te reči podstakle dobre ljude da im pomognu da žive malo uslovnije, sa osnovnom prostorijom u jednom domu kakva je kupatilo.

U jednom od komentara autor objave naveo je da će uskoro izneti plan za pomoć dedu Andri i njegovoj supruzi.

Izvor: Srpska Info Foto: Printscreen / Youtube / Sasvim Prirodno

Advertisement