Connect with us

Srbija

SVE SE MOŽE KAD SE KOMŠIJE SLOŽE: Kupili parcelu i izgradili najlepši teren za igru dece (FOTO)

Published

on

Svako je u ovo igralište uložio ono što je imao. Neki novac, neki materijal, a neki svoju fizičku snagu. Nikad komšiluk nije bio tako ujedinjen kao sad

Širom Srbije na stotine komšija tuži se zbog jedne „međe“ i godinama se razvlače po sudu kako bi dokazali ko je u pravu i čiji je to metar zemlje. Međutim, u čačanskom naselju Ljubić, na brdu sa kog pogled puca na čitav grad – neka sasvim druga priča.

Komšije, stari i mladi, ujednili su se, odvojili novca koliko je ko imao i zajedno kupili parcelu koja se nalazi u centru naselja. Nakon tog prvog koraka, usledio je drugi i počela je izgradnja igrališta koje je mališanima u ovom delu grada itekako nedostajalo.

„Ovde nikad nije postajalo igralište, svi smo se kao deca igrali „kod koša“ koji se nalazio na glavnom putu i uvek bi se sklanjali kad prolaze automobili. Godine su uzele svoj danak i više ni tog koša nije bilo, a deca su odlazila na igrališta koja su poprilično daleko. Odlučili smo da se to promeni. Četvorica ljudi predložilo je inicijativu i tako je počela ova lepa priča“, kaže za RINU, Ivan Nikolić, jedan od pokretača cele akcije.

Svako je u ovo igralište uložio ono što je imao. Neki novac, neki materijal, a neki svoju fizičku snagu. Nikad komšiluk nije bio tako ujedinjen kao sad i svi su imali samo jedan cilj – da se deca ovog leta igraju na igralištu ispred svojih kuća.

„Napravili smo viber grupu i preko nje svi smo funkcionisali kao jedan. Ceo komšiluk tada je radio u  dve smene, jednu na redovnom poslu, a drugu na igralištu. I najstariji i najmlađi nosili su džakove i radili na mešalici. Kad su završeni mašinski radovi, nastavili smo dalje sa postavljanjem podloge, zatim i koševa“, kaže Zoran Petrović, koji je takođe bio jedan od onih koji su pokrenuli inicijativu.

Pozitivnost akcije prepoznala je i lokalna samouprava i pomogla da se ceo projekat uspešno privede kraju i da deca prve sunčane dane nakon vanrednog stanja mogu provesti na najlepši mogući način.

Ovo je velika radost za preko 100 mališana koji ovde žive, a njihov osmeh nema cenu. Meštani su sami kupili plac i preveli ga na grad Čačak, a mi smo bili zaduženi za asfaltiranje i postavljanje mobilijara za najmlađe. Nadam se da će ovde biti ispisane njihove najlepše uspomene iz detinjstva“, rekao je gradonačelnik Čačka, Milun Todorović.

Na ovom igralištu ispisana je i rečenica „čast je biti deo ove priče“ i upravo to je i bila poenta pogođena u metu. Jer, nema sumnje da će se priča o tome kako je ono nastalo sa puno ponosa prenosti na buduće generacije. Solidarnost i složnost poruka je koju su poslali ovi vredni meštani sa junačkog Ljubić brda.

IZVOR: Rina FOTO: Rina

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement