Chicago
32°
Sunny
6:38 am7:12 pm CDT
Feels like: 25°F
Wind: 9mph ENE
Humidity: 53%
Pressure: 30.32"Hg
UV index: 0
ThuFriSat
52/48°F
61/37°F
41/30°F

Published 2 weeks ago

By Serbian Times

SVE O HAŠKOJ POTERNICI ZA PUTINA: Šta ona znači u stvarnosti i kako bi mogla da pogodi njega i rusku elitu!

Međunarodni krivični sud (MKS) sa sedištem u Hagu izdao je u petak nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, optuživši ga da je odgovoran za navodne ratne zločine počinjene u Ukrajini. Ali, šta u stvarnosti to znači?

MKS je naveo u saopštenju da je Putin navodno “odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju”.

MKS je takođe izdao nalog za hapšenje Marije Aleksejevne Lvove-Belove, komesarke za prava deteta u Kancelariji predsednika Rusije, zbog sličnih optužbi.

Odluku Međunarodnog krivičnog suda pozdravili su visoki ukrajinski zvaničnici.

Sud je izdao naloge za hapšenje ruskog predsednika i ruske komesarke za prava deteta u vezi sa prinudnom deportacijom dece iz Ukrajine u Rusiju, a mnoge od njih su usvojile ruske porodice.

Prisilna deportacija stanovništva priznata je kao zločin prema Rimskom statutu kojim je uspostavljen sud u Hagu. Rusija je bila potpisnica Rimskog statuta, ali se povukla 2016. rekavši da ne priznaje nadležnost suda.

Iako sama Ukrajina nije potpisnica suda u Hagu, ona je MKS-u dodelila nadležnost da istražuje ratne zločine počinjene na njenoj teritoriji.

Četiri posete glavnog tužioca MKS-a Karima Kana tokom prošle godine dovele su do presude da „postoje razumni razlozi da se veruje da Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost“ za otmice dece.

Pošto Rusija ne priznaje sud i ne izručuje svoje građane, malo je verovatno da će Putin ili Lvova-Belova u skorije vreme biti predati sudu.

Ali izdavanje naloga ostaje veoma značajan trenutak iz više razloga. To šalje signal visokim ruskim zvaničnicima – vojnim i civilnim – koji bi mogli biti podložni krivičnom gonjenju, bilo sada ili u budućnosti, i dodatno bi ograničili njihovu mogućnost da putuju u inostranstvo, uključujući i učešće na međunarodnim forumima.

Iako MKS ne priznaje imunitet šefovima država u slučajevima koji se odnose na ratne zločine, zločine protiv čovečnosti ili genocid, Južna Afrika je odbila da sprovede nalog MKS za hapšenje sudanskog diktatora Omara al-Bašira tokom njegove posete 2015.

Pretorija je tvrdila da „ne vidi obavezu prema međunarodnom pravu i Rimskom statutu da uhapsi trenutnog šefa države (MKS) koja nije podržala sud kao što je Omar al-Bašir“, a nekoliko drugih zemalja koje je posetio takođe je odbilo da ga uhapsi.

Hapšenje bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinočea u Londonu 1998. godine po međunarodnoj poternici koju je izdao španski sudija Baltasar Garson ilustruje poteškoće vezane za pitanja imuniteta.

Pinoče je tražio imunitet kao bivši šef države – zahtev koji su britanski sudovi odbacili – ali je na kraju britanski ministar unutrašnjih poslova Džek Strou dozvolio Pinočeu da se vrati kući zbog lošeg zdravlja, piše “Gardijan”.

Nalog za hapšenje mogao bi da spreči ruskog predsednika da napušta Rusiju, smatra stručnjak za međunarodno krivično i humanitarno pravo Tobi Kedmen.

On kaže da iako može da postoji “strah i nevoljnost”, druge države imaju odgovornost da izruče Putina ako uđe na njihovu teritoriju. Potez MKS-a je ocenio još jednom “rupom u oklopu” kada je u pitanju Putinova moć kod kuće.

Moglo bi da se dogodi da ga to spreči da napušta Rusiju, a to samo po sebi ne bi trebalo da bude beznačajno – rekao je Kedmen.

On upozorava da će svakako biti cinizma o vezi toga hoće li se ruski predsednik ikada pojaviti pred sudom i da ljudi moraju da budu realni u vezi toga. Ipak, ocenio je da je ovo početak “velikog niza ratnih zločina” za koje će Rusija biti optužena.

Sudija je dodao da bi tužilac mogao da formira slučajeve novih optužbi protiv Putina, čime bi proširio naloge.

Human rajts voč je odluku o izdavanju naloga za hapšenje Putina opisao kao „poziv na uzbunu drugima koji vrše zloupotrebe ili ih prikrivaju“.

Balkes Jarah, pomoćnik direktora za međunarodno pravosuđe u toj nevladinoj organizaciji, rekao je: „Sa ovim nalozima za hapšenje, Međunarodni krivični sud je učinio Putina traženim čovekom i preduzeo svoj prvi korak da okonča nekažnjivost koja je predugo ohrabrivala počinioce u ratu Rusije protiv Ukrajine”.

PROČITAJTE VIŠE:

PONOVO OKSRNAVLJEN MURAL BALAŠEVIĆA: Ispisano slovo “U” i “Ustaša”!

MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)

ČAČAK POSTAJE PRESTONICA MURALA: Umetnici iz Srbije i sveta će oslikati silose, a otvoren i skejt park! (FOTO)

Izvor: Kurir
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)
UHAPŠEN OTAC MONSTRUM SA ZVEZDARE: Policija uhvatila muškarca koji je ćerku (8) držao u kadi!
ANA JE SUPER-MAMA: Barata svim vrstama oružja, ima petoro dece i sva imaju neobična srpska imena! (VIDEO)