Chicago
39°
Sunny
6:41 am7:10 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 15mph N
Humidity: 74%
Pressure: 30.17"Hg
UV index: 4
TueWedThu
46/36°F
41/27°F
48/46°F

Published 1 week ago

By Serbian Times

ĐACI SU JE IZABRALI: Maja je najbolja nastavnica u Srbiji a ovo je njena priča!

Maja Merdović, nastavnica engleskog jezika i književnosti u Savremenoj gimnaziji u Beogradu, proglašena je za najboljeg nastavnika u Srbiji za 2022. godinu na tradicionalnom takmičenju u okviru velikog sajma obrazovanja „EDUfair”.

Mlada nastavnica nije ni znala da je prijavljena za ovu nagradu jer su je njeni učenici nominovali u tajnosti, tako da se Maja prijatno iznenadila kada su predstavnici sajma obrazovanja pozvali Savremenu gimnaziju i rekli da je upravo njihova nastavnica dobitnik ovog prestižnog priznanja:

„Nisam ni znala da sam kandidovana – učenici su me prijavili, tako da je to stvarno bilo izuzetno lepo iznenađenje za mene. Baš zato što dolazi od đaka, ova nagrada mi znači mnogo i potvrđuje moje osnovno životno načelo: suština je uvek važnija od forme, a samo priznanje potvrđuje da sam uspela da prenesem deci ono što sam želela. Takođe, ova nagrada obavezuje da budem još bolja i da se trudim više. Zaista sam veoma srećna i ponosna”, naglasila je Maja.

Kada vas učenici izaberu kao najbolju, onda to znači da nešto zaista dobro radite. Maja nam otkriva da je tajna u međusobnom poštovanju i otvorenosti:

„Za decu, a posebno za tinejdžere, potrebni su veliko strpljenje, empatija i razumevanje za njihove ’bubice’. Pre svega, treba im ukazati poštovanje i otvorenost, a onda ćemo od njih dobiti duplo više.”

Baš kao i ime gimnazije u kojoj radi, tako je i Majin pristup savremen i otvoren za potrebe dece:

„Ako želite da budete uspešni u bilo kom poslu, a posebno kada radite sa decom, morate biti spremni da se stavite u cipele onog drugog. Današnje generacije se brzo razvijaju i uče uz upotrebu modernih tehnologija, uključujući pametne telefone. Takav proces ne treba da ignorišemo ili da mu se suprotstavljamo, već treba da pokušamo ga na kreativan način iskoristimo u nastavi. Ukoliko je učeniku od 16 godina sedmi čas engleski jezik, onda ne možemo očekivati da komplikovane gramatičke lekcije savlada na, uslovno rečeno, tradicionalan način. Mnogo više uspeha ćemo postići ukoliko mu gradivo prezentujemo kroz interaktivne vežbe.”

U Savremenoj gimnaziji podjednako se vodi računa o potrebama pojedinca, odnosno njegovim afinitetima i sposobnostima, i uspehu čitavog odeljenja. Maja Merdović smatra da se ovako izbalansiranim pristupom ostvaruju najbolji rezultati:

„Svi mi u Savremenoj smo fokusirani na to da izvučemo maksimum iz pojedinca i odeljenja. To znači ja, kao prosvetni radnik, moram da budem u stanju da procenim afinitete i sposobnosti svakog pojedinog učenika, ali i čitavog odeljenja čiji je on deo. Tada mogu da na kreativan način, pridržavajući se plana i programa koji propisuje Ministarstvo prosvete, pružim učenicima ono što je najbolje za njih.”

Savremena gimnazija je najsavremenija Kembridž gimnazija u Srbiji, koja objedinjuje moderno okruženje, napredan plan i program, interaktivno učenje, nastavu na srpskom i engleskom, interdisciplinarnost i kreativnost, bogate vannastavne aktivnosti i poseban pristup potrebama svakog učenika, ali i nastavnika.

Pored toga što se nastava u Savremenoj odvija na Nacionalnom i Kombinovanom – Kembridž programu, što učenike čini podjednako spremnim za nastavak školovanja u zemlji i inostranstvu, ovu „stvarno drugačiju” gimnaziju odlikuje podsticajna atmosfera, koja i učenicima i nastavnicima omogućava da ostvare svoj pun potencijal.

„U Savremenoj smo zaista posvećeni tome da učenicima omogućimo ne samo da usvoje neophodna znanja već i da ispolje talente i realizuju interesovanja. S druge strane, ova gimnazija i nas nastavnike podstiče da se usavršavamo, ohrabruje nas da predlažemo nove ideje i pruža nam apsolutnu podršku u svim inovacijama koje će unaprediti nastavni proces. U takvoj atmosferi, gde smo svi jedni drugima podrška, zajedno se razvijamo i učenici i mi.”

Maja je već istakla koliko je edukativna tehnologija značajna za implementaciju njenih ideja u nastavi, a upravo je Savremena gimnazija poznata kao future-ready school, budući da učenicima i nastavnicama stavlja na raspolaganje najmodernije digitalne alate.

„Imam sreće da je svaka moja zamisao ostvariva u školi u kojoj radim. To znači da mogu na najbolji način da prezentujem gradivo učenicima, bilo da koristim VR naočare, tablet uređaje, interaktivne table ili neka druga savremena nastavna sredstva.”

Dobra škola je važna ne samo za uspeh učenika nego i za rezultate koje nastavnici ostvaruju. Da bi svojim učenicima obezbedila najkvalitetniju nastavu, škola mora da neguje i podstiče nastavnike.

„Kada ste deo kolektiva koji je u potpunosti posvećen kvalitetnoj nastavi i uspehu učenika, onda ste i vi kao nastavnik poštovani i u prilici da tom kolektivu doprinesete na najbolji mogući način. Upravo takva sredina je Savremena gimnazija, pa je i nagrada koju sam dobila rezultat rada u njoj.”

PROČITAJTE VIŠE:

SVE O HAŠKOJ POTERNICI ZA PUTINA: Šta ona znači u stvarnosti i kako bi mogla da pogodi njega i rusku elitu!

KAKO JE LEČIĆ UHAPŠEN U POLJSKOJ: “Udario sam ga i on je pao kao list. A onda je došla policija i odvela me u zatvor!”

MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)

Izvor: Kurir
Foto: Kurir

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)