Chicago, IL
66°
Sunny
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 10mph NNE
Humidity: 48%
Pressure: 30"Hg
UV index: 8
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
68°F
66°F
66°F
66°F
64°F
MonTueWedThuFri
84°F / 64°F
84°F / 66°F
75°F / 57°F
77°F / 57°F
70°F / 59°F

Published 4 years ago

By Antonije Kovačević

ŠVAJCARCI PIŠU: Đoković u političkoj misiji, bori se za povlačenje priznanja Kosova

Jedna od glavnih tema u Švajcarskoj ovih dana jeste Novak Đoković, ali sada ni zbog sporta, a ni kontroverznih Instagram “lajvova” vezanih za vakcinaciju protiv korona virusa – već politike.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je da će u borbi za povlačenje priznanja tzv. države Kosovo “koristiti svoje brendove”, kao što je međuostalom i Đoković.

Čuveni švajcarski “Blik” piše kako je Novak čovek iz senke koji će se boriti za povlačenje priznanja, odnosno širom sveta pričati kako bi to trebalo da bude ispravna odluka.

 “Novak je uvek pitao šta možemo da uradimo, radovao se svakom povlačenju priznanja Kosova. Mnogi svetski državnici su me pitali za njega, a ja sam ga zvao da im pošalje lopticu ili reket sa autogramom” – rekao je Dačić.

Švajcarci su podsetili na slavlje srpske reprezentacije nakon osvajanja prvog istorijskog ATP kupa i pesme “Vidovdan” koju je objavio Novak pevajući u svlačionici. Nakon toga su usledili napadi Albanaca sa Kosmeta, ali i diplomata tzv. Kosova.

– Đoković je kao loptica u svađi Srbije i Kosova. Još početkom godine je ovaj 32-godišnjak dospeo između frontova. I sad navodno Đoković treba da pomaže kako bi se okončala samostalnost Kosova. Kakva je tačno uloga broja jedan nije poznato, ali on je svoj nacionalistički stav pokazao pre mnogo godina. Kada je takozvano Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine, Novak je rekao: “Spremni smo da branimo ono što je naše! Kosovo je Srbija!”, piše Blik, čiji novinar očito ne razlikuje nacinalizam od patriotizma, a nije se ni informisao pre nego što je počeo da piše tekst.

Jer da jeste, znao bi da je Novakova porodica poreklom sa Kosova, što je razlog više za “Vidovdan” i njegovu brigu za postojbinu srpske vere i nacije.

Đoković je više puta govorio kako nema ambicije da se bavi politikom, sa čim nisu saglasni Švajcarci koji pišu kako će on imati veliku ulogu, i to uskoro.

Živi bili pa videli!

Izvor: Blic Foto: Youtube

YOU MAY LIKE