Chicago
25°
Clear
7:01 am5:06 pm CST
Feels like: 14°F
Wind: 10mph SW
Humidity: 65%
Pressure: 30.23"Hg
UV index: 0
FriSatSun
9/7°F
37/32°F
37/27°F

Published 00:23

By Antonije Kovačević

SUZE RADOSNICE U KONTEJNER NASELJU: Srbima iz Gračanice stigla pomoć iz Čikaga, veš mašina, frižider, hrana, novac! (FOTO)

Konačno osmesi na licima stanovnika kontejner naselja Padalište, nedaleko od manastira Gračanica! U ovo verovatno najtužnije srpsko naselje na Kosovu i Metohiji, u kome oko trideset duša, među kojima i šestoro dece, živi pod krajnje nehigijenskim uslovima, stigla je pomoć koju su poslali Katarina Ristić iz Čikaga, humanitarno udruženje “Spasimo srpsku decu” iz američke države Tenesi i redakcija Serbian Timesa.

Porodici Zorana Ilića, kaja je sa troje male dece najugroženija, uručeni su novi šporet i frižider, te novčana pomoć, vaučer u iznosu od 500 dolara, koliko je dobila i porodica Nebojše Stevića, koja takođe ima troje dece, a manje iznose je dobilo još nekoliko stanara. Svi stanovnici naselja koje je osnovano posle martovskog pogroma na Kosmetu 2004.godine dobili su novu veš mašinu koju će koristiti u zajedničkim prostorijama.

STIGLA POMOĆ: Predstavnik donatora Predrag Karasović sa porodicom Zorana Ilića

-Hvala Vam mnogo u ime svih, od srca. Konačno da se neko i nas setio, da pomogne ovu sirotinju koja se bori za opstanak. Ovaj šporet i frižider će nam puno značiti, kao i veš mašina, jer je ona koju smo do sada svi u naselju koristili stara i pokvarena, kaže za Serbian Times Zoran Ilić, dok troje mališana trčkaraju oko njega i zaviruju u kartonske kutije sa kuhinjskim uređajima.

Na žalost, gospođa Lolita Spasić, jedna od najstarijih stanovnika naselja, nije dočekala pomoć. Ona je pre dve nedelje preminula od posledica raka.

Uslovi za život su ovde preteški za zdrave, a kamoli bolesne. Ove limene kutije se leti pretvaraju u rerne, ovih dana ne može da se diše od vrućine. S druge strane, kada dođe zima, postanu hladne ko hladnjače, nemoguće ih je ugrejati jer promaja duva sa svih strane, a ranije su nam Albanci isključivali i struju, što je dodatno pogoršavalo stvar, ističe Ilić.

Podsećamo, posle teksta koji je Serbian Times objavio pre mesec dana, a koji je zazvao je veliku pažnju javnosti, redakciji Serbian Timesa su se javili donatori iz Sjedinjenih Američkih Država koji su izrazili želju da pomognu porodici Zorana Ilića, ali i drugima koji u teškim i nehumanim uslovima žive u naselju Padalište.

POMOGAO U ORGANIZACIJI HUMANITARNE AKCIJE: Vladika raško-prizrenski Teodosije

U akciju se uključila i Eparhija Raško-prizrenska, uz blagoslov vladike Teodosija, koji je ovom prilikom primio izaslanika donatora Predraga Karasovića i zahvalio na pomoći koja je srpskom narodu u Gračanici stigla iz srpske dijaspore.

Vladika Teodosije i njegovi ljudi su nam mnogo pomogli u organizaciji ove humanitarne misije, pa smo zahvaljujući njima brzo nabavili sve ono što je bilo potrebno ljudima u Padalištu, a kasnije eparhijskim kombijem prebacili belu tehniku do onima kojima je bila namenjena, kaže Predrag Karasović.

NOVA VEŠ MAŠINA ZA SVE STANOVNIKE NASELJA: “Prethodna je bila stara i pokvarena, šaće ova puno da nam znači”

Serbian Times se, inače, nije zaustavio na ovome, već je dalje alarmirao pojedince i institucije da pomognu u rešavanju ovog problema. Prvi se odazvao i pružio podršku generalni konzul Republike Srbije u Čikagu Damjan Jović, bivši zamenik šefa Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a posle njega odazvao se i predsednik srpske opštine Gračanica Srđan Popović, koji je uredniku našeg portala obećao da će stambeni problem porodice Ilić biti rešen u najskorije moguće vreme.

-Zoran i njegova porodica će uskoro dobiti stan koji zaslužuju u Gračanici, čim se završe neke administrativne stvari i čim on bude useljiv. Još od ranije znamo za problem porodice Ilić i pokušavali smo da ga rešimo, a sada su se konačno i stekli uslovi za to, kaže Popović.

OBEĆAO BRZO REŠENJE STAMBENOG PROBLEMA: Srđan Popović, predsednik opštine Gračanica

Zoran Ilić se nada da će uskoro imati prilike da sa troje dece useli u novi stan.

-I do sada smo dobijali obećanja, ali vreme je prolazilo a nama se činilo kao da su nas svi zaboravili. Počeli smo da gubimo nadu, a onda se desilo ovo. Zahvalan sam dobrim ljudima, prvo vama iz Serbian Timesa koji ste sve pokrenuli, gospođici Katarini Ristić iz Čikaga (koja je prošle godine izazvala veliku pažnju Srba u svetu zbog ovog TEKSTA), humanitarnom udruđenju “Spasimo srpsku decu”, zatim našem gradonačelniku Srđanu Popoviću, kao i našem konzulu iz Čikaga Damjanu Joviću, poručuje Ilić.

BORI SE ZA EGZISTENCIJU PORODICE: Zoran Ilić je posejao baštu iza svog kontejnera, a ovih dana bere i prve plodove

On dodaje da sa suprugom već pravi planove za useljenje, ali da do tada mora da reši probleme koje ima sa zmijama, pacovima i insektima u kontejneru u kome živi.

SVAKODNEVNA BORBA SA MIŠEVIMA, ZMIJAMA I INSEKTIMA: Zoran Ilić

Celo naselje je pre neki dan bilo ugroženo kada je nedaleko od njega buknuo požar, koji je ugašen u poslednji čas pre nego što je vatrena stihija dohvatila prvi kontejner.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Privatna arhiva / Media Centar Beograd

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!