Chicago, IL
52°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 7mph N
Humidity: 47%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
50°F
50°F
48°F
45°F
45°F
FriSatSunMonTue
45°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 48°F

Published 3 years ago

By admin

DŽINOVSKI KROMPIRI RAĐAJU U TOPOLI: Plodovi teški kilogram, seljaci nisu odustali od uzgoja i isplatilo im se (FOTO)

Iako su prošle godine imali velikih problema sa otkupom, proizvođači krompira nisu odustali od uzgoja ovog povrća a ove sezone nadaju se boljoj ceni i većoj potražnji. Rane sorte polako se plasiraju na tržište, a  iako su iza poljoprivrednika sušno proleće i leto krompir je rodio solidno, a plodovi su dostigli i po jedan kilogram.

„Prošle i ove godine smo zasejali krompir, na površini od oko 20 ari, sorte arizona i rivijera. Nismo hteli veću površinu jer smo strepeli kako će roditi i kakva će cena biti. Međutim, krompir se obzirom na sušu izborio dobro, zadovoljni smo prinosom a i cenom koja je 30 dinara za kilogram. To je za krompir solidna cena imamo obezbeđeno i tržište, tako da ćemo možda sledeće godine zasejati i veću površinu“, kaže Slađan Đorđević iz Gornje Trnave.

Solidan prinos krompira na ovom imanju prati i dobra krupnoća plodova. Tako će kupci koji budu konzumirali krompir iz Gornje Trnave za kilogram ovog povrća možda dobiti samo jedan krompir.

„Izašla je dobra krupnoća, tri krompira su izmerila dva kilograma i 200 grama. Ima i krupnijih i sitnijih, narod i voli kada kupuje da ima i jednih i drugih. Pojedine krtole su preko 700 grama, ima i većih, tako da kada mi traže kilogram krompira može da se desi da to bude samo jedan plod“, rekao je Đorđević.

Sorta arizona daje krupne plodove i nije zahtevna biljka za proizvodnju. Veoma je adaptibilna sorta za različite klimate i tipove zemljišta. Prilično otporna na viroze pa je stoga veoma čest izbor onih koji se bave povrtarskom proizvodnjom. Uzgoj ranih sorti pokazao se kao profitabilniji jer je potražnja dobra, a cena solidna.

Izvor/Foto: RINA

YOU MAY LIKE