Chicago, IL
64°
Clear
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 2mph S
Humidity: 42%
Pressure: 29.8"Hg
UV index: 0
12 am1 am2 am3 am4 am
59°F
57°F
52°F
50°F
48°F
MonTueWedThuFri
63°F / 48°F
66°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 48°F
54°F / 45°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

SUZE NA PREMIJERI U ČIKAGU: Dokumentarac o stradanju Srba u Prvom svetskom ratu izazvao buru emocija

Juče je u crkvi Svetog Stefana Dečanskog u Čikagu održana američka premijera dokumentarno igranog filma “Sedam hiljada duša” režisera Sanjina Mirića.

Filmska priča o stradanjima srpskih i ruskih ratnih zarobljenika i civilima koji su prošli kroz pakao zloglasnih austrougarskih logora Jindrihovice i Broumov u današnjoj Češkoj okupio je ljude iz srpske zajednice, koji su sa zanimanjem ispratili projekciju ostvarenja koje je u proteklih dve godine osvojilo na desetine nagrada na značajnim svetskim festivalima.

Uvodno slovo održao je paroh crkve, otac Aleksandar Petrović, da bi film zatim predstavio i najavio moderator Antonije Kovačević, rečima

“O sudbini 60 hiljada Srba, od kojih je njih 7.100 ostavilo kosti u mauzoleju u Jindrihovicama, što ga čini najvećom srpskom masovnom grobnicom uz solunski Zejtinlik, srpska je istorija ćutala više od 100 godina. Nije znala. Ili nije želela da zna. Ovaj film pokušava da ispravi tu nepravdu”, istakao je Kovačević.

Jednosatna projekcija izazvala je buru emocija među gledaocima u crkvenoj sali, a mnogi su njen kraj dočekali u suzama.

Zatim je usledila diskusija u kojoj su učesnici naročito obratili pažnju na nekoliko detalja. Prvi i najvažniji je činjenica da o ovako potresnim istorijskim događajima nisu imali prilike da čuju ranije, da se srpski istoričari, muzejisti i dokumentaristi nisu pre ovog filma bavili ovako značajnom temom.

Učesnici u raspravi su pokušali da dokuče razloge za ovakve propuste, a može se reći da je opšti zaključak taj da je srpska istorija, kako za vreme Prvog, tako i za vreme Drugog svetskog rata, bila selektivna zbog dve jugoslovenske države koje su nastale na ratnim zgarištima, a u kojima je valjalo živeti sa narodima koji su u sukobima našli na suprotnim stranama.

Između ostalog, puno komentara izazvala je kvalifikacija “dezerter” u kontekstu ljudi koji su odbili komandu da se sa vojskom povlače kroz Albaniju, pokušavajući da zaštite svoje porodice u Srbiji od odmazde austrougarskih snaga.

Zanimljivo da je premijeru pratila izložba poznatog srpskog slikara naivca, Zorana Anđelkovića, koji je uradio i zvanični plakat za film “Sedam hiljada duša” (priču o njemu možete pročitati OVDE!).

Režiser filma “Sedam hiljada duša” Sanjin Mirić preko 30 godina živi u Češkoj, gde je završio čuvenu Akademiju za film, čiji su diplomci pre njega bili poznati srpski režiseri poput Gorana Markovića, Gorana Paskaljevića, Želimira Žiulnika, Lordana Zafranovića i Điđe Karanovića, a tamo je primljen na direktnu preporuku još jednog velikana, Emira Kusturice.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Ivana Milano / Saša Lukić

YOU MAY LIKE