Chicago, IL
70°
Fair
5:27 am8:06 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 11mph ENE
Humidity: 66%
Pressure: 29.76"Hg
UV index: 2
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
64°F
64°F
59°F
55°F
55°F
SatSunMonTueWed
77°F / 64°F
68°F / 59°F
82°F / 64°F
82°F / 64°F
73°F / 54°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

SUSRET U SUZAMA: Dve sestre pronašle Amerikanku koja ih je spasla tokom NATO bombardovanja!

Nakon godina bezuspešne potrage, Ajda i Vanja su uspele da pronađu Amerikanku Trejsi, a nedavno su se čak i lično videle

Dve devojke, koje su kao male bežale od bombardovanja 1999. iz Jugoslavije, i koje su decenijama tražile Amerikanku koja im je pomogla tako što im je poklonila 100 dolara i zlatne minđuše, konačno su uspele da zagrle njihovog “anđela čuvara”.

Nakon godina bezuspešne potrage, Ajda i Vanja su uspele da pronađu Amerikanku Trejsi, a nedavno su se čak i lično videle.

“Sresti je ponovo bilo je neverovatno. Pričale smo preko Zoom-a i sve, i nismo mislile da će susret uživo biti toliko važan. Ali, kada sam je opet videla počela sam da plačem. Toliko sam zahvalna što ona sada može da bude deo naše porodice”, rekla je jedna od sestara za CNN.

Žena koja im je pomogla pre 23 godine takođe nije mogla da sakrije uzbuđenje što je sestre ponovo zagrlila.

“Ne mogu da verujem da posle toliko vremena stojimo zajedno i ne verujem da su toliko dugo tragale za mnom. Osećam se blagosloveno što su sada u mom životu i biće zauvek”, rekla je Trejsi.

Trejsi se prisetila i trenutka u avionu kada je Ajdi i Vanji, koje su tada bile devojčice dale kovertu u kojoj je bio novac i nakit.

“Nisam samo slušala o njihovoj muci, pričala sam sa njima. Bila sam toliko potresena što moraju da dođu u Ameriku, zemlju u kojoj nikad nisu bile, da su roditelji morali da ih stave na avion da bi ih sklonili od opasnosti… Znala sam da moram nešto da uradim da im poželim dobrodošlicu, da ih navedem da se osećaju sigurno”, kaže Trejsi.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Ona kaže da ima ćerke Ajdinog i Vanjinog uzrasta i da je zaista zahvala što su je sestre iz Jugoslavije tražile i pronašle.

Vanja kaže da ni posle više od 20 godina ne može da zaboravi velikodušnost koju im je Trejsi pokazala.

“Svaki put kada sam nekom učinila nešto, to sam učinila zbog Trejsi i to radimo otkako smo bile tinejdžerke”, rekla je Vanja.

Podsetimo, svet je za priču Ajde i Vanje saznao u maju ove godine, kada su krenule u javnu potragu za Trejsi.

One su opisale kako su kao devojčice napustile Jugoslaviju u vreme rata i da su, dok su letele iz Amsterdama za Tvin Sitis, sedele do dve žene i sa njima podelile svoju životnu priču.

Tada im je 17-godišnja Vanja prepričala da su najpre pobegle u Mađarsku, gde su ostale neko vreme, da bi se nakon toga uputile u SAD.

Starija Amerikanka je Jugoslovenkama tada dala kovertu u kojoj se nalazila poruka: “Za devojke iz Jugoslavije, žao mi je što je bombardovanje vaše zemlje uzrokovalo vašoj porodici toliko problema. Nadam se da će vaš boravak u Americi biti siguran i sretan za vas. Dobro došle u Ameriku. Molim vas, neka vam ovo pomogne. Vaša prijateljica iz aviona, Trejsi.”

Kada su sišle s aviona, otvorile su kovertu i iznenadile se da su unutra zatekle više od 100 dolara i par zlatnih minđuša.

POVEZANE TEME:

FRANCUZ SRPSKOJ VOJSCI PREDAO PLAN NATO BOMBARDOVANJA ’99: Robijao sam zbog Srbije i opet bih uradio isto!

BIVŠI TRAMPOV SAVETNIK: Milošević je 1999. znao svaki naš potez, Srbi su nas potpuno obaveštajno nadigrali!

INTERVJU, GRK KOJI JE ODBIO DA BOMBARDUJE SRBIJU: “Nisam hteo da zbog NATO novca ubijam braću!”

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Printscreen Twitter @RefugeesIntl

YOU MAY LIKE