Chicago
37°
Mostly Cloudy
6:56 am5:13 pm CST
Feels like: 28°F
Wind: 18mph WSW
Humidity: 81%
Pressure: 29.94"Hg
UV index: 0
WedThuFri
41/36°F
43/32°F
34/25°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

ONLAJN I POTPUNO BESPLATNO: Izvode iz matičnih knjiga od danas moguće preuzeti elektronski!

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović i v.d. direktora Кancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović, danas su prisustvovali promociji nove usluge na Portalu eUprava – eIzvod iz matičnih knjiga.

Usluga omogućava da se preko Portala eUprava podnese zahtev za dobijanje izvoda iz matične knjige rođenih, venčanih ili umrlih, a građani biraju da li žele da izvode dobiju elektronski u svoje eSanduče ili u papiru putem pošte.

„Ovo je novi iskorak u potpunoj digitalizacije i stvaranju efikasne, transparentne i ekonomične javne uprave koja je svojim građanima dostupna i putem mobilnog telefona 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji. Po prvi put građani mogu preko Portala eUprava da dobiju izvod iz matičnih knjiga u elektronskom obliku, pri čemu su ovi izvodi potpuno besplatni, tj. građani su oslobođeni plaćanja administrativnih taksi bez obzira za koju namenu vade ovaj dokument”, istakao je ministar Jovanović.

Da bi građani koristili ovu uslugu na Portalu eUprava, moraju biti registrovani korisnici i prijavljeni mobilnom aplikacijom ConsentID ili kvalifikovanim elektronskim sertifikatom.

„Ovo je još jedan od rezultata reforme javne uprave, koju Ministarstvo sprovodi upravo sa ciljem da građanima omogući da na najbrži i najefikasniji način, uz uštedu značajnog vremena i novca, obave bilo koji proces koji imaju sa upravom. Akcenat će i u budućnosti biti na digitalizaciji i unapređenju usluga za građane, a naši dalji rezultati moraju biti usmereni na poboljšanje kvaliteta života građana i puno poštovanje njihovih prava“, naglasio je ministar Martinović.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Кorisnici Portala eUprava koji žele da koriste ovu uslugu moraju da odaberu da li žele izvod u elektronskom ili papirnom obliku. Ukoliko odaberu elektronski oblik izvoda iz matičnih knjiga, izvod će biti dostavljen u njegovo eSanduče na Portalu eUprava potpuno besplatno, bez plaćanja administrativne takse za izdavanje dokumenta. Izvod u elektronskom obliku se smatra javnom ispravom u elektronskom obliku i ima dokaznu snagu originala u skladu sa zakonom. Može se koristiti u elektronskom poslovanju i prilikom elektronskog opštenja sa organima, dok odštampani primerak predstavlja njegovu kopiju. Izvod u elektronskom obliku sadrži elektronski potpis matičara i QR kod, sličan kao kod Digitalnih zelenih sertifikata. Zahvaljujući QR kodu, moguće je proveriti autentičnost podataka sadržanih na odštampanoj kopiji dokumenata.

Ukoliko korisnik odabere papirni oblik izvoda iz matičnih knjiga, izvod će biti dostavljen preporučenom pošiljkom na adresu koja je navedena u zahtevu. Za izdavanje izvoda u papirnom obliku se naplaćuje zakonom propisana taksa, osim u posebnim slučajevima, a što zavisi od svrhe izdavanja izvoda. Ukoliko svrha izdavanja izvoda u papirnom obliku koju korisnik odabere iz padajućeg menija prilikom podnošenja zahteva ne predstavlja osnov za oslobađanje od takse, generisaće se podaci naloga za uplatu i biće neophodno da korisnik izvrši uplatu kako bi se njegov zahtev za izdavanje izvoda u papirnom obliku prosledio nadležnom matičaru na postupanje, odnosno kako bi dobio uslugu. Plaćanje administrativnih taksi korisnici mogu da plate elektronski svim karticama. Osim za sebe, zahtev za izdavanje izvoda korisnik može podneti za svog supružnika i krvne srodnike u pravoj liniji ‒ dete, oca ili majku, dok za brata ili sestru potrebno je priložiti potvrdu o starateljstvu ili punomoćje.

Rok za postupanje nadležnog matičara po primljenom zahtevu je 8 dana, ali ukoliko je korisnik odabrao papirni oblik izvoda, pored navedenog roka, potrebno je imati u vidu i vreme koje je potrebno za dostavu preporučene pošiljke.

POVEZANE TEME:

NOVI IZAZOVI ZA MALIŠANE: Promenjeni uslovi za dobijanje Vukove doplome, uvedena i diploma “Dositej Obradović”!

VELIKI PROTEST SRBA NA KIM: Kilometarske kolone ljudi, razvijena zastava duga 250 metara! (VIDEO)

SKORO POLA MILIONA SRBA MANJE: Objavljeni prvi rezultati popisa!

Izvor: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

YOU MAY LIKE

KAKVA SCENA USRED AMERIKE: Najveći MMA borac svih vremena završio karijeru uz “Himnu za spas Srbije”! (VIDEO)
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
A NIKO JOJ NIJE VEROVAO: Srpska pevačica sinoć je bila na dodeli Gremija sa Bijonse i Adel!
UGLEDNI LEKAR SUPRUZI NANEO STRAŠNE POVREDE: Dobio 30 dana pritvora, isplivali jezivi detalji!
ZOVU JE “KRALJICA TROTOARA”: Švajcarski mediji srpsku pevačicu proglasili najpopularnijom prostitutkom!
AMERIKANKA IZVREĐALA NOLETA I SRPSKI NAROD: Ne priznajem Đokovićevu titulu, Srbi imaju sindrom žrtve!
MOŽE SE ŽIVETI OD UMETNOSTI U SRBIJI: Svojim slikama i lepotom Danica napravila ozbiljan biznis na društvenim mrežama!
VELIKI DAN ZA NJUJORŠKE SRBE: Patrijarh služio prvu liturgiju u crkvi Svetog Save otkako je ona izgorela na Uskrs 2016. godine (VIDEO)