Connect with us

aktuelno

SUKOB U SPC SE NASTAVLJA, SINOD PONIŠTIO ODLUKE AMERIČKIH VLADIKA: Patrijarh Irinej traži sazivanje vanrednog Sabora

Published

on

Sveti Sinod Srpske Pravoslavne Crkve doneo je akt po kome se sve odluke Crkvenog sabora Srpske Pravoslavne Crkve koji je održan u avgustu ove godine u manastiru Nova Gračanica kraj Čikaga stavljaju van snage.

Dokumentom Svetog Arhijerijskog Sinoda Beogradske patrijaršije, naime, poništen je Ustav za Severnu i Južnu Ameriku koji su episkopi Istočnoamerički Irinej Dobrijević, Srednjezapadnoamerički Longin i Zapadnoamerički Maksim doneli na pomenutom Saboru, zbog toga što na njemu nisu prisustvovali episkop kanadski Mitrofan i episkop buenosaireski i južno-centralnoamerički Kiril.

Patrijarh Irinej zatražio je da Episkopski savet SPC za Severnu, Srednju i Južnu Ameriku po važećem Ustavu sazove vanredno zasedanje sabora na kojoj će se sprovesti njegova odluka.

ODLUKA SINODA: Patrijarh Irinej traži od američkih vladika sazivanje vanrednog Sabora

Da li će episkopi američki postupiti po instru kcijama Sinoda i kako će biti okončan ovaj spor, ostaje da se vidi.

Ovakva odluka među dobrim poznavaocima stanja u SPC tumači se kao nastavak sukoba koji je počeo još ranije, a kulminirao odlukom patrijarha i nekoliko vladika bliskih njemu, prvenstveno vladike bačkog Irineja (Bulovića) da povodom proslave 800 godina autokefalnosti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodeli najveće crkveno priznanje, orden Svetog Save Prvog reda.

Inače, na Saboru je, između ostalih, doneta i odluka o promeni imena naše Crkve/Eparhija na prostorima Sjedinjenih Američkih Država iz „Srpska Pravoslavna Crkva u Severnoj i Južnoj Americi“ u „Srpske Pravoslavne Eparhije u SAD“. Neki su zbog toga optužili američke vladike za separatizam, tvrdeći da pokušavaju da otcepe američke eparhije od SPC, što je vladika Maksim u intervjuu za Serbian Times odlučno demantovao.

TEKST: Serbian Times FOTO: Printscreen

Advertisement