Chicago
37°
Mostly Cloudy
6:48 am7:05 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 9mph NNE
Humidity: 76%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 1
FriSatSun
43/36°F
39/28°F
45/34°F

Published 3 years ago

By Sanja Ilić

NAJVREDNIJOJ ZEMLJANOJ CRKVI U SRBIJI POTREBNA HITNA REKONSTRUKCIJA: Hram se nalazi pod zaštitom države, a legenda kaže da ga je pre atentata posetio i Franc Ferdinand

Hram je sagrađen od banatske zemlje i najvredniji je kulturno-istorijski spomenik u državi Srbiji koji je napravljen od tog materijala

U Banatskom selu Ečki postoji crkva sagrađena 1711. godine, zidana po uzoru na brvnare stare Srbije, sa krovom od šindre na dve vode, dok su zidovi od ćerpiča. Crkva je od 1948. pod zaštitom države i jedna je od najstarijih tog tipa gradnje u našoj zemlji.

Hram je sagrađen od materijala kojeg u okolini ima u izobilju, a to je zemlja banatska, od naboja i čerpića, a iznutra i spolja oblepljen je blatom.

Svojim spoljnim izgledom nastavljena je tradicija hramova brvnara koje su se u to vreme gradile u Kosovskoj i Moravskoj Srbiji odakle je pristigla i većina stanovništva u velikoj seobi Srba.

„Po nekim našim informacijama ovo je najvredniji kulturno-istorijski spomenik u državi Srbiji koji je napravljen od zemlje. Možemo još spomenuti predivni ikonostas koji je u ovom hramu postavljen 1786. godine i rad je tada čuvenog slikara Teodora Popovića, jednog od najčuvenijih slikara tamiškog Banata“, objašnjava sveštenik Hrama “Sveti Nikolaj” u EčkiGoran Bolosan.

Brojne znamenite ličnosti posetile su u prošlosti ovaj hram.

Među njima i kralj Petar Prvi, Uroš Predić i Mihajlo Pupin, a legenda kaže da ga je pre pogibije u Sarajevu posetio i Franc Ferdinand.

Crkva je danas u lošem stanju pa je potrebna njena rekonstrukcija kako bi i dalje svojom lepotom privlačila brojne turiste iz celog sveta.

TEKST: RTS/Serbian Times FOTO: Printscreen/RTS

YOU MAY LIKE

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!
MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
“SAMO SKINI TO, MOLIM TE”: Milioner putnici u avionu ponudio 100.000$, pod jednim uslovom!
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)