Chicago, IL
61°
Cloudy / Wind
6:05 am7:34 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 21mph WSW
Humidity: 64%
Pressure: 29.67"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
61°F
63°F
63°F
61°F
59°F
ThuFriSatSunMon
54°F / 43°F
59°F / 41°F
50°F / 37°F
54°F / 41°F
61°F / 50°F

Published 4 years ago

By Sanja Ilić

NAJVREDNIJOJ ZEMLJANOJ CRKVI U SRBIJI POTREBNA HITNA REKONSTRUKCIJA: Hram se nalazi pod zaštitom države, a legenda kaže da ga je pre atentata posetio i Franc Ferdinand

Hram je sagrađen od banatske zemlje i najvredniji je kulturno-istorijski spomenik u državi Srbiji koji je napravljen od tog materijala

U Banatskom selu Ečki postoji crkva sagrađena 1711. godine, zidana po uzoru na brvnare stare Srbije, sa krovom od šindre na dve vode, dok su zidovi od ćerpiča. Crkva je od 1948. pod zaštitom države i jedna je od najstarijih tog tipa gradnje u našoj zemlji.

Hram je sagrađen od materijala kojeg u okolini ima u izobilju, a to je zemlja banatska, od naboja i čerpića, a iznutra i spolja oblepljen je blatom.

Svojim spoljnim izgledom nastavljena je tradicija hramova brvnara koje su se u to vreme gradile u Kosovskoj i Moravskoj Srbiji odakle je pristigla i većina stanovništva u velikoj seobi Srba.

„Po nekim našim informacijama ovo je najvredniji kulturno-istorijski spomenik u državi Srbiji koji je napravljen od zemlje. Možemo još spomenuti predivni ikonostas koji je u ovom hramu postavljen 1786. godine i rad je tada čuvenog slikara Teodora Popovića, jednog od najčuvenijih slikara tamiškog Banata“, objašnjava sveštenik Hrama “Sveti Nikolaj” u EčkiGoran Bolosan.

Brojne znamenite ličnosti posetile su u prošlosti ovaj hram.

Među njima i kralj Petar Prvi, Uroš Predić i Mihajlo Pupin, a legenda kaže da ga je pre pogibije u Sarajevu posetio i Franc Ferdinand.

Crkva je danas u lošem stanju pa je potrebna njena rekonstrukcija kako bi i dalje svojom lepotom privlačila brojne turiste iz celog sveta.

TEKST: RTS/Serbian Times FOTO: Printscreen/RTS

YOU MAY LIKE