Chicago
27°
Clear
7:01 am5:06 pm CST
Feels like: 16°F
Wind: 16mph NW
Humidity: 52%
Pressure: 30.28"Hg
UV index: 0
FriSatSun
10/7°F
39/32°F
39/27°F

Published 14:34

By admin

SUD PODRŽAO BAJDENA: Dozvoljeno proterivanje porodica migranata!

Američki apelacioni sud je odlučio da Bajdenova administracija može nastaviti sa proterivanjem migrantskih porodica uhvaćenih na američko-meksičkoj granici, u skladu sa uredbom o pandemiji koronavirusa.

Americki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su, pod rukovodstvom bivšeg predsednika Donalda Trampa, izdali u martu 2020. godine uredbu, poznatu kao Član 42, u kojoj se navodi da je potrebno ograničiti širenje koronavirusa.

Jedan federalni sudija je, međutim, doneo odluku 16. septembra da se ta mera ne može primeniti na migrantske porodice, ali se administracija predsednika Džozefa Bajdena žalila na takvu odluku.

U svojoj prvobitnoj presudi protiv Bajdenove administracije, američki sudija Emet Saliven iz Okružnog suda Distrikta Kolumbija navodi da zakon o javnom zdravlju na kome se zasniva politika Člana 42, ne dozvoljava proterivanje migranata.

Proterivanjem azilanata njima se uskraćuje “mogućnost da traže humanitarne beneficije“ na koje imaju pravo prema zakonu o imigraciji, napisao je on.

Sudijski nalog se odnosio samo na porodice, a ne i na samce, navodi Rojters, i dodaje da je ta uredba trebalo da stupi na snagu u četvrtak, ali se Bajdenova administracija žalila.

Kamp od skoro 15.000 Haićana u južnom Teksasu koji su prešli reku Rio Grande iz Meksika izazvao je veliku pažnju poslednjih dana.

Koristeći Član 42, američka administracija je brzo proterala hiljade ljudi – uključujući porodice sa malom decom – natrag na Haiti, zemlju koja je razorena političkom krizom i višestrukim prirodnim katastrofama.

Američki specijalni izaslanik na Haitiju podneo je ostavku u znak protesta zbog proterivanja.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / Bloomberg Quicktake: Now

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREDRAG SVE ODUŠEVIO DUHOVITIM PESMAMA: Mladi Trebinjac piše poeziju, svira gusle, jaše konje i poručuje: U selu je spas! (VIDEO)