Chicago, IL
48°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 3mph E
Humidity: 45%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 0
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
46°F
45°F
45°F
45°F
45°F
FriSatSunMonTue
43°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 45°F

Published 2 years ago

By admin

DRUŠTVENE MREŽE NA UDARU: Fejsbuk i Instagram na udaru zbog uticaja na mentalno zdravlje dece!

Antigona Dejvis, šefica ove kompanije za bezbednost, svedočila je u američkom Senatu o zaštiti dece. Do toga je došlo pošto je procurelo interno istraživanje koje je sproveo Instagram i pokazalo da ova platforma može da naškodi deci.

Uticaj ove aplikacije na mentalno zdravlje tinejdžera je „prilično mali”, tvrdio je ranije direktor Instagrama Adam Moseri, a iz kompanije Fejsbuk tvrde da je njihova platforma Instagram „dokazano pomogla” mladim ljudima.

Komitet u Senatu je počeo saslušanje podsećanjem na istraživanje Fejsbuka o kojem je prvi pisao Vol Strit Žurnal – tamo se navodi da bi društvena mreža Instagram mogla imati negativan uticaj na sliku koju korisnici imaju o vlastitom telu, kao i na njihovo samopouzdanje.

Tinejdžeri „krive Instagram za sve veći broj slučaja depresije i anksioznosti”, dodaje se.

„Uradili smo studiju da bismo poboljšali platformu, umanjili loše stvari i maksimalno povećali dobre i pronašli sfere koje možemo unaprediti u budućnosti”, rekla je Dejvis članovima komiteta.

„Želimo da naše platforme budu mesto gde će se stvarati duboke interakcije sa prijateljima i članovima porodice, a taj cilj ne možemo ispuniti bez bezbednosti korisnika”, napomenula je ona.

„Nesumnjivo kršenje zakona”

Međutim, Ričard Blumental, čelnik odeljka Komiteta za trgovinu, nauku i transport koji se bavi zaštitom potrošača, bezbednošću proizvoda i podataka, podsetio je da su iz Fejsbuka tvrdili u avgustu da ne znaju ni za kakav negativan uticaj pomenutih platformi.

„A sada smo videli da je kompanija nesumnjivo prekršila zakone u pokušaju da ih zaštiti.

„U ovoj firmi ne prihvataju odgovornost i pitanje koje me muči je kako ja ili drugi roditelji možemo verovati Fejsbuku”, poručio je on.

Dejvis tokom saslušanja nije uspela da odgovori na pitanja i rekla je da mora da se posavetuje sa nadležnim timovima u kompaniji.

Slika tela

Iz Fejsbuka negiraju izveštaj koji je objavio Vol Strit Žurnal.

„Jednostavno nije tačno da ovo istraživanje pokazuje da je Instagram ‘otrovan’ za tinejdžerke”, napisala je u blogu Pratiti Rajčuduri, čelnica istraživačke jedinice kalifornijske kompanije.

„Zapravo, pokazalo se da mnoge devojčice sa kojima smo pričali osećaju da im Instagram pomaže kada se suoče sa teškim trenucima i nedaćama koje oduvek prate tinejdžere”, tvrdi Rajčuduri.

Ipak, iz Fejsbuka su napomenuli da je „izuzetak u ovom istraživanju bila slika tela” kada su predstavljali istraživanje.

Svaka treća tinejdžerka koja se ranije susretala sa ovim problemom rekla je da se posle korišćenja Instagrama osećala lošije.

Fotografije sa filterima, postavljanje selfija i pregledanje sadržaja sa heštegovima utiče na blagostanje korisnika, pisalo je na slajdovima na kojima je predstavljeno istraživanje.

Odvojeno saslušanje

Saslušanje se odvija samo nekoliko dana pošto je kompanija zaustavila objavljivanje platforme Instagram za decu, koje je bilo planirano za ovu godinu.

Ova platforma je namenjena deci do 13 godina.

„Kao što roditelji već znaju, njihova deca pred ulazak u tinejdžersko doba već koriste internet”, rekla je Dejvis članovima komiteta u Senatu.

„Verujemo da je bolje za roditelje da njihova deca koja još nisu tinejdžeri koriste verziju Instagrama usklađenu sa njihovim uzrastom i roditelji ih mogu nadgledati.

„To je bolja opcija nego da deca lažu da su starija kako bi koristila platformu koja nije namenjena njima”, kaže ova predstavnica Fejsbuka.

U Instagramu testiraju novi proizvod koji će „ohrabrivati korisnike da naprave pauzu” od gledanja u ekran, dodala je ona.

To će ukazati na trenutak kada nam se čini da su korisnici preterali sa korišćenjem nekog sadržaja ili su predugo u aplikaciji, objašnjava Dejvis.

Uzbunjivač koji je podatke dostavio Vol Strit Žurnalu će svedočiti u odvojenom saslušanju sledeće nedelje.

Iz komiteta su istakli da nameravaju da saslušaju službenike i iz drugih tehnoloških kompanija koje imaju društvene platforme sa ciljem da se ispita da li one škode zdravlju dece.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: BBC
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE