Chicago, IL
63°
Fair
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 15mph SSW
Humidity: 51%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 0
3 am4 am5 am6 am7 am
61°F
61°F
61°F
61°F
61°F
MonTueWedThuFri
63°F / 48°F
66°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 45°F
57°F / 41°F

Published 4 years ago

By Sanja Ilić

STUDENTKINJA HEROJ SRBIJE: Posle oporavka od korone donirala plazmu za pomoć drugima

Ja bih ovim putem apelovala na sve parlamente svih fakulteta i univerziteta da pozovu svoje kolege da, ukoliko su preležali kovid 19, jave se Institutu za transfuziju u Beogradu i doniraju plazmu. Mi smo maladi, jaki i mislim da to možemo!”, kaže Hristina

Hristina Jovanović (23), studentkinja medicine iz Pirota, jedna je od prvih koja će donirati krvnu plazmu nakon što se izlečila od koronavirusa.

Ona uprkos preispitivanju u višenedeljnoj izolaciji, i dalje ne zna kako se čitava njena porodica zarazila.

Prvih dana nije bilo lako, ali su, kaže, srećom majka i ona imale samo blago povišenu temperaturu, dok su otac i sestra bili bez simptoma.

“Problem je bio zapravo taj strah od nepoznatog i neizvesnost. U početku smo osetili veliki pritisak okoline, jednostavno strah i panika vladali su kod naših prijatelja, rođaka, komšija, tako da smo jako brinuli za njih, kako za njih, tako i za sebe”, ispričala je Hristina.

Kako je vreme prolazilo bez zdravstvenih tegoba, ali i saznanja da su ljudi sa kojima su bili u kontaktu dobro, strah je nestao, a Hristina je izolaciju iskoristila za spremanje ispita. Pratila je informacije i nova otkrića o virusu i odlučila da, uz to što je redovan davalac krvi, donira i plazmu.

“Kada je počela priča sa doniranjem plazme za pacijente koji su oboleli od kovida 19, apsolutno nisam imala nikakvu dilemu oko toga da li bih donirala krv. Naime, moj otac je prijavio nas troje, a ja sam jedina koja je zadovoljavala kriterijume koji postoje“, dodaje Hristina.

Javnu podršku za svoj gest, osim od roditelja, dobila je i od studentskog parlamenta Medicinskog fakulteta u Nišu i zbog toga je uputila poruku vršnjacima u Srbiji.

“Ja bih ovim putem apelovala na sve parlamente svih fakulteta i univerziteta da pozovu svoje kolege da, ukoliko su preležali kovid 19, jave se Institutu za transfuziju u Beogradu i doniraju plazmu. Mi smo mladi, jaki i mislim da to možemo!”, kaže Hristina.

IZVOR: RTS FOTO: Printscreen

YOU MAY LIKE