Chicago, IL
75°
Fair
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 75°F
Wind: 8mph NW
Humidity: 38%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 6
2 pm3 pm4 pm5 pm6 pm
73°F
68°F
63°F
63°F
61°F
MonTueWedThuFri
63°F / 48°F
64°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 46°F
54°F / 43°F

Published 2 years ago

By admin

STRPLJENJE I UPORNOST: Sestre se vratile na porodično imanje, pa pokrenule uspešan seoski turizam!

Nema dileme da je pandemija korona virusa mnoge iz velikih gradova vratila na selo, jer je svo bogatstvo prirode koje poseduje Srbija bilo najbolje utočište tokom teških dana lokdauna. Još jedan primer koji ovo potvrđuje stiže nam iz sela Vaganac kod Topole, jer su se na imanje svog dede vratile sestre Milica i Milena i odlučile da započnu posao vezan za seoski turizam, koji je poslednjih nekoliko godina u stalnom usponu.

„Ovde smo odrasle ja i sestra, svaki pedalj ove zemlje budi sećanja i vraća nas u detinjstvo kada smo bile nekako najsrećnije. Satima smo se igrale na prostranim livadama oko kuće, skrivale se i jurile potpuno bezbrižne i sigurne, jer je deda uvek bio tu negde i oštrim okom nadzirao gde smo i šta radimo. Duboko u našim srcima ostao je amanet ‘ne dajte da se kuća zaključa’ a naš deda je uvek imao uzrečicu ‘ajdemote’, treba ovo da se uradi, treba ono.. i to je u našim glavama uvek odzvanjalo. Zato smo i odlučile da po toj dedinoj uzrečici nazovemo domaćinstvo. Jedinstveno, ali i jako smo emotivno vezane za tu reč, kaže Milica Nešić Stanoković.

Dodaje da je u njihovom slučaju korona virus zapravo doneo dobro delo, jer su često bile na imanju i kako su imale previše slobodnog vremena sređivale su deo po deo. Ulagali su i opremali svaki kutak po njihovom ukusu, sređivali dvorište, čak su i koš gde je nekada skladištena hrana za zimu za životinje preuredili za decu da se tu igraju.

“Sve što smo uradile, prvenstveno je bilo za nas i naše prijatelje da ovde odmaramo i uživamo zajedno sa dečicom a onda smo se odlučile i na korak dalje pa smo vrata našeg seoskog doma otvorili i za turiste koji su željni sela, prirode i tišine“, kaže Milena Nešić Pavković.

Dve starije kuće opremljene su u etno stilu, sa prostranim sobama za odmor, u obe kuće nalaze se kuhinje, kupatila. Vinski podrum porodične kuće preuređen je, pa se u njemu mogu održavati i manja okupljanja za ljubitelje ovog božanskog pića.

„Naše seosko turističko imanje ‘Ajdemote’ se nalazi na starom putu Topola – Aranđelovac u selu Vaganac u Manojlovića kraju. Ušuškani smo između Oplenca, Bukulje i Кosmaja i sve je blizu za posetiti. Obzirom da je Topola turističko mesto i da postoji potreba za smeštajem sve većeg broja gostiju, svako ko ima želju da se ovde smesti dobrodošao je”, kaže Milica.

Ove dve mlade žene pokazuju da kada se iz generacije u generaciju prenose one najbolje osobine, vera, ljubav, sloga i rad, onda će zasigurno ostati ispisana nova stranica istorije za potomke koji dolaze.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE