Chicago
64°
Fog
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 4mph SSE
Humidity: 91%
Pressure: 30.14"Hg
UV index: 0
SatSunMon
75/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

STRAŠAN ZLOČIN BEZ KAZNE: Hrvatska vojska poklala i popalila celo srpsko selo posle “Oluje”, niko nikada nije odgovarao!

Јeziva ubistva šest žitelja Grubora kod Knina, počinjena 25. avgusta 1995. godine, ostala su nekažnjena zbog navodnog nedostatka dokaza usled čega su uprkos mnoštvu činjenice oslobođena osmorica pripadnika hrvatske vojske i policije, saopštio je Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas”.

Saopštenje Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” prenosimo u celosti:

Pripadnici hrvatske Specijalne policije iz sastava Antiterorističke jedinice “Lučko” su tog dana u akciji “čišćenja terena” pored pruge Zagreb-Knin-Split, kojom je sutradan trebalo da prođe takozvani voz slobode sa predsednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom, upali u selo Plavno pored Knina i u zaseoku Grubori ubili šest meštana, odnosno sve koje su zatekli.

Јovan Grubor “Damušić” (73) zapaljen je zajedno sa svojom kućom, Јovo Grubor (65) zaklan je na livadi pored svojih krava, a njegova majka Marija (90) ubijena je, pa zapaljena zajedno sa kućom. Miloš Grubor (80) ubijen je u spavaćoj sobi u pidžami sa dva metka u glavu, dok su Đuro Karanović (45) i Milica Grubor (51) ubijeni iz vatrenog oružja na livadi, a lica su im iskasapljena.

Istog dana u Gruborima zapaljena 21 kuća, svi stogovi sena i sve štale sa stokom, dok je stoka po polju pobijena vatrenim oružjem. U zaseoku Grubori do 4. avgusta 1995. godine živele su 24 porodice na isto toliko imanja, sa oko 70 ljudi.

Pred Pogromom “Oluja” većina žitelja je otišla u egzodus, a ostalo ih je samo 13, uglavnom starijih, koji nisu hteli ili mogli da napuste svoja ognjišta. Sedam stanovnika 25. avgusta otišlo u centar sela radi registracije kod Unprofora, što im je spasilo živote.

Kada su narednih dana “zaštitne snage” UN od nadležnih hrvatskih vlasti tražile informacije o događaju u Gruborima, odgovoreno im je da se na tom području desio oružani sukob pripadnika specijalne policije sa “zaostalim četničkim bandama”, u kojem su i sami imali jednog poginulog, iako niko na njih nije ni metka ispalio. Hrvati su, kako bi potkrepili takvu tvrdnju i prikrili zločin, naknadno pisali lažne izveštaje, uzete od neposrednih učesnika prema višim komandama. Međutim, planove prikrivanja zločina poremetila je UN televizijska ekipa koja se tog dana našla u selu zbog ranije dogovorenog sastanka sa meštanima i snimila scene zločina, koje do danas kruže svetom.

U selu Plavnu u avgustu 1995. godine, uključujući i šestoro žitelja Grubora, ubijen je ukupno 31 meštanin srpske nacionalnosti prosečne dobi iznad 70 godina, među kojima devet žena.

Za zločin u Gruborima do sada procesuirano osam pripadnika hrvatske vojske i policije i svi su, uprkos mnoštvu materijalnih i personalnih dokaza o jedinici koja ga je počinila i o komandnoj liniji, u “nedostatku dokaza” pravosnažno oslobođeni.

U selu Plavnu, u kojem su Grubori jedan od više zaselaka, po popisu stanovništva iz 1991. godine živelo je 1.729 žitelja, među kojima je bilo 1.708 Srba ili 99,3 odsto. Prema popisu iz 2011. godine, u Plavnu su živela 253 žitelja. U tom selu je 2021. godine popisan 121 stanovnik, ali bez odrednice o nacionalnoj pripadnosti, dok u Gruborima više niko ne živi.

PROČITAJTE VIŠE:

DA SE NE ZABORAVI: Na današnji dan su “zenge” bez milosti ubile 15 srpskih civila u Hrvatskoj!

VAŠA DELA SU BESMRTNA: Sećanje na Cerske junake u Tekerišu, pre 109 godina zlatnim slovima ispisane stranice naše istorije!

NOVO VELIKO OTKRIĆE U SRBIJI: Ostaci nasukanog rimskog broda pronađeni blizu Viminacijuma! (FOTO)

Izvor: Veritas
Foto: Arhiva Novosti

YOU MAY LIKE