Connect with us

događaji

STOPAMA PRADEDE HEROJA: Princ Filip na Mačkovom kamenu, mestu gde se hrabro borio njegov predak (VIDEO)

Published

on

Princ Filip Karađorđević u pratnji supruge princeze Danice i sina princa Stefana posetio je Mačkov kamen i manastir Soko Grad.

Nakon princa Đorđa Karađorđevića, koji se borio u bitkama na Mačkovom kamenu 1914. godine, princ Filip je prvi Karađorđević koji je došao na Mačkov kamen i posetio sela na obroncima planine Jagodnje.

PRVI KARAĐORĐEVIĆ POSLE DUGO VREMENA: Princ sa porodicom ispred spomen hrama

Srednji po starini sin princa Aleksandra je sa porodicom najpre prisustvovao proslavi slave hrama Svetog Stefana Visokog na Mačkovom Kamenu. Ovaj hram posvećen je svim junacima koji su svojim životima branili Otadžbinu u krvavim bitkama na Mačkovom kamenu, među kojima se svojom hrabrošću istakao i princ Đorđe Karađorđević, sin Kralja Petra I, čiji se portret nalazi na samom ulazu u ovaj Hram.

SLAVA: Princ Filip ispred crkve Svetog Stefana Visokog na Mačkovom kamenu

Liturgijom je, uz sasluženje sveštenika iz Rađevine i Azbukovice načalstvovao protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije.

”Pozdravljam vas u ime naroda koji je počastvovan vašim prisustvom ovde. Hvala Vam što hodite stopama svojim predaka i što odajući poštu njima činite to i svim ratnicima koji su svoje živote položili za otadžbinu” istakao je prota Stojadin i naglasio da je dolazak princa Filipa najbolja potvrda stvarnog istinskog povratka dinastije Karđorđević svom narodu.

ISTORIJA DOKLE POGLED SEŽE: Vidikovac na Mačkovom kamenu

Nakon Liturgije i Litije oko Hrama, princ Filip je sa porodicom prisustvovao ručku sa stanovnicima koji su na hramovnu slavu došli iz svih okolnih sela sa planine Jagodnje.

Usledio je obilazak spomen-kosturnice na Mačkovom kamenu gde je prinčevski par Karađorđević upalio sveće i poklonio se senima naših slavnih ratnika.

U popodnevnim časovima princ Filip je sa porodicom stigao u Soko Grad gde su proveli ostatak dana u obilasku ovog prelepog manastirskog kompleksa posvećenog Svetom Vladiki Nikolaju Velimiroviću.

MANASTIR SOKO: Posvećen svetom vladici Nikolaju Velimiroviću

”Srećan sam što sam imao priliku da današnji dan provedem sa svojim zemljacima na Mačkovom kamenu i poklonim se precima koji su svoje živote dali za slobodu naše zemlje. Danas, više od jednog veka od njihovih herojskih podviga na proplancima Jagodnje, divim se njihovoj nesebičnoj žrtvi koju su priložili otadžbini, i odlazim odavde sa osećajem velike zahvalnosti ali i dužnosti da učinimo sve što je u našoj moći da se njihovi ratni podvizi ne zaborave, i da budu primer svima nama ali i budućim generacijama kako se voli i čuva otadžbina” – poručio je princ Filip i zahvalio domaćinima na pozivu i gostoprimstvu, obećavši da će se uskoro vratiti u ove krajeve.

https://www.facebook.com/princfilipk/videos/811161436096629

Piše: S.T. Foto: Privatna arhiva

Advertisement