Chicago, IL
30°
Sunny
6:33 am5:34 pm CST
Feels like: 30°F
Wind: 0mph NE
Humidity: 55%
Pressure: 30.1"Hg
UV index: 3
2 pm3 pm4 pm5 pm6 pm
32°F
32°F
34°F
34°F
32°F
SunMonTueWedThu
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 36°F
39°F / 21°F
43°F / 32°F

Published 2 years ago

By admin

STIŽE POMOĆ IZ AMERIČKE DIJASPORE: Filantropi u Njujorku prikupljaju novac za IT obrazovanje u Srbiji! (FOTO, VIDEO)

Tokom godina života i rada u Njujorku, mladi profesionalci srpskog porekla pojedinačno su težili ojačanju naše zajednice. Potreba da pomognu drugima i želja da doprinesu očuvanju srpske kulturne baštine, ujedinila ih je u jesen 2019. godine kada su u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac organizovali prvo Srpsko filantropsko gala veče u Njujorku. Preko 350 gostiju, većinom iz Njujorka, ali i iz drugih krajeva Amerike, Kanade i Evrope, uživalo je na jedinstvenom putovanju kroz muziku, ritmove i melodije iz svih krajeva Srbije.

Zahvaljujući velikodušnim donacijama prisutnih zvanica prikupljeno je 58.000 dolara za Divac stipendije, program koji Fondacija Ana i Vlade Divac sprovodi u Srbiji od 2017. godine. Tim novcem obezbeđeno je 50 stipendija učenicima srednjih škola koji postižu izvanredne akademske rezultate, a odrastaju u teškim uslovima. Uspešna realizacija donatorske večeri i želja da se pomogne onima kojima je pomoć potrebna, učvrstila je ambiciju organizaciong tima da osnuje Srpsko filantropsko udruženje, neprofitnu, nestranačku i nereligioznu organizaciju sa sedištem u Njujorku. Udruženim snagama i volonterskim radom 19 profesionalaca iz različitih oblasti poslovanja doprinesi na projektima i inicijativama za osnaživanje srpske zajednice.

„Drugo Srpsko filantropsko gala veče održaće se 12. novembra 2021. godine u svečanoj sali istorijskog zdanja Gotham Hall u Njujorku. Pored svog humanog karaktera, ovo veče predstavlja i jedinstvenu priliku da okupimo ljude srpskog porekla koji žive i rade u Sjedinjenim državama i da zajedno uživamo u čarima naše kulture i tradicije”, rekao je Petar Marković, jedan od osnivača i predsednik Upravog odbora Srpskog filantropskog udruženja.

Na ovogodišnjoj gala večeri prikupljaće se sredstva za IT Bootcamp, besplatnu IT školu za prekvalifikaciju u IT sektoru u Srbiji. Ovaj projekat već četiri godine pruža mogućnost za društveni napredak pojedincima koji nisu imali priliku za formalno IT obrazovanje i na taj način povećava produktivnost srpske privrede kroz kvalifikovanu IT radnu snagu. Do sada je 995 polaznika upisalo školu, od kojih je njih 458 uspešno našlo zaposlenje u struci, zahvaljujući kursevima koji su fokusirani na praktičnu primenu.

I ove godine biće uručena priznanja pojedincima čiji je dobrotvorni rad doprineo boljitku života srpske zajednice u Srbiji i u dijaspori. Na prvoj Srpskoj filantropskoj gala večeri 2019. godine nagrade su dobili Anka Erne, za doprinos iz dijaspore, Milorad Jurković svima poznatiji kao stolar Mile za doprinos filantropiji u Srbiji i Zorka Milić za dugogodišnji doprinos srpskoj zajednici u Njujorku.

Dodatne informacije o ovom dobrotvornom događaju možete da pročitate ovde.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE