Chicago
64°
Mostly Cloudy
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 1mph ESE
Humidity: 83%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
SatSunMon
77/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 2 years ago

By admin

MISTERIJA APARTMANA 212: Kako je hotelska soba u Londonu postala Jugoslavija na jedan dan!

Poznata je priča je da je britanski premijer Vinston Čerčil hotelsku sobu u Londonu privremeno dao Kraljevini Jugoslaviji da bi princ Aleksandar Karađorđević mogao da bude rođen na jugoslovenskoj teritoriji. Međutim, kako piše BBC, teško, je, a možda i nemoguće pronaći dokaze koji bi potvrdili tu priču.

Čerčil je 17. jula 1945. godine apartman 212 u hotelu “Kleridžis” proglasio teritorijom Jugoslavije, ali samo na jedan dan.

Tako je princ Aleksandar, sin kralja Petra Drugog, koji je u to vreme bio u egzilu, mogao da bude rođen na tlu svoje domovine i da odmah po rođenju dobije titulu prestolonaslednika.

Priča o hotelskom apartmanu može se naći na zvaničnom vebsajtu Karađorđevića, u istorijskim dokumentima hotela i u mnogim knjigama.

Ne postoji, međutim, nijedan dokaz da je priča istinita, navodi BBC.

Kralj Petar i kraljica Aleksandra, koji su od nemačke okupacije Jugoslavije 1941. godine živeli u Londonu, želeli su da njihovo prvo dete, i kako su verovali budući kralj Jugoslavije, bude rođen u zemlji kojom će vladati.

Britanski premijer je ponudio da delić Londona proglasi jugoslovenskom teritorijom kako bi princ bio rođen u svojoj domovini, ali očekivalo bi se, piše BBC, da za to postoji neki dokaz, odluka parlamenta, neki zvanični memorandum ili bar novinski članak.

“Ali izgleda da nema ničeg”, navodi BBC, dodajući da takvog dokaza nema među milionima digitalizovanih dokumenata iz Čerčilove arhive, kao ni u Nacionalnoj arhivi.

Jedini dokument iz 1945. u kojem se pominje Jugoslavija i hotel Kleridžis je pismo britanskom ministarstvu spoljnih poslova od 23. jula u kojem se obaveštava da je kraljica Aleksandra rodila sina, ali se dogovor Čerčila i kralja Petra ne pominje.

Dogovor se ne pominje ni u Hansardu, službenom zapisniku debata u britanskom parlamentu, ni u Čerčilovoj biografiji koju je napisao Martin Gilbert, ni u dnevnicima privatnog sekretara britanskog kralja Džordža Šestog, koji je zatim bio kum jugoslovenskom princu.

Aleksandar Karađorđević je za BBC rekao da su sva dokumenta odavno nestala iz kancelarije njegovog oca.

“Dokumenta su uključivala sve spise iz vremena rata, posebno obimnu prepisku i pisma od Čerčila, Ruzvelta, Staljina i mnogih drugih. Dokuemnt koji se odnosi na privremenu secesiju sobe u vezi s mojim rođenjem takođe je nestao”, rekao je Karađorđević.

U kancelariji Karađorđevića rečeno je da je Čerčil dao ponudu verovatno u maju 1945, tokom sastanka s kraljem Petrom.

“Kada sam rođen, nikada nisam dobio britanski izvod iz knjige rođenih, pošto sam tehnički rođen u Jugoslaviji”, rekao je Karađordević.

Stručnjak za ustav na Londonskom univerzitetskom koledžu Bob Maris izjavio je za BBC da ne postoji ovlašćenje po kojem premijer ili bilo ko može da makar i privremeno preda teritoriju i da tako nešto zahteva odluku parlamenta.

BBC podseća da je komunistička vlast oduzela državljanstsvo kraljevskoj porodici, ali da je Aleksandru Karađorđeviću i njegovoj porodici vlada SR Jugoslavije vratila državljanstvo 2001. godine, na ceremoniji u apartmanu 212 u hotelu Kleridžis.

Nekoliko meseci kasnije, 17. jula 2001. godine, Aleksandar Karađorđević se s porodicom preseilo u Beli dvor u srpskoj prestonici.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Blic
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE