Chicago
72°
Clear
6:49 am6:29 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 2mph SSW
Humidity: 66%
Pressure: 30.12"Hg
UV index: 0
WedThuFri
79/64°F
72/54°F
61/46°F

Published 3 months ago

By Antonije Kovačević

STIŽE NOVAC OD GOOGL-A! Stanovnici Ilinoisa dobiće odštetu u okviru višemilionske nagodbe sa internet gigantom!

Stanovnici Ilinoisa će počevši od petka 7. juna primati isplate u okviru višemilionske nagodbe sa kompanijom Google. Stotine hiljada stanovnika Ilinoisa, koji su podneli tužbe u kojima se navodi da je Google prekršio državni zakon o biometrijskoj privatnosti, sada dobijaju isplatu. Isplata će biti znatno manja od onoga što se prvobitno očekivalo.

Prema dokumentima podnetim 31. maja okružnom sudu okruga Cook 687.484 stanovnika Ilinoisa je podnelo zahteve. Isplata će iznositi između $95 i $96. U septembru 2022. godine sudija okruga Cook je dao odobrenje za nagodbu vrednu $100 miliona.

Sud je 2. juna naložio raspodelu sredstava, a isplate su počele juče, 7. jula 2023. godine. Uplate koje su korisnici prijavili u petak 7. jula iznosile su $95,38. Stanovnici su imali rok do kraja septembra 2022. godine da podnesu tužbu, ako su se pojavili na Google fotografijama između 1. maja 2015. i 25. aprila 2022. godine, a dok su bili stanovnici Ilinoisa.

U tužbi, koja odražava tužbu rešenu sa kompanijom Facebook, a koja je rezultirala isplatom čekova u vrednosti od $400, tvrdi se da je kompanija prekršila Zakon o privatnosti biometrijskih podataka Ilinoisa.

Kompanija je zakon prekršila tako što je „prikupljala i čuvala biometrijske podatke pojedinaca koji su živeli u Ilinoisu. Fotografije su čuvane u servisu za deljenje i skladištenje poznatom kao Google fotografije, bez odgovarajućeg obaveštenja i saglasnosti.”

Izvor: NBC CHICAGO Prevod: Chicago dešavanja Foto: Zillion designs

PROČITAJTE VIŠE:

AMERIKANKA PRODALA ROLEKS DA BI KUPILA ŠTALU NA TARI: Tereza ostavila sve, pa sa Srbinom započela život u divljini (FOTO)

INTERVJU, MIŠA RONIN: Ukinite odmah sve rijalitije, sklonite starlete i eks krimose sa TV ako želite da imate normalnu decu! (VIDEO)

POZNATI HRVATSKI NOVINAR PREŠAO U PRAVOSLAVLJE: Domagoj Margetić se krstio u manastiru Tavna! (VIDEO)

YOU MAY LIKE