Chicago
72°
Clear
6:49 am6:29 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 2mph SSW
Humidity: 66%
Pressure: 30.12"Hg
UV index: 0
WedThuFri
79/64°F
72/54°F
61/46°F

Published 3 months ago

By Antonije Kovačević

STEFAN MILENKOVIĆ NA TURNEJI PO SAD: “Dolazim da vidim brdo prijatelja u Americi, tamo sam proveo 24 godine”

Stefan Milenković, nekada čudo od deteta, danas je jedan od najpoznatijih i najpriznatijih violinista na svetu. Nakon skoro dve i po decenije, koliko je živeo i radio u Americi, sada sa porodicom ponovo živi u Srbiji.

Ipak, rado gostuje u Sjedinjenim Državama, jer kako kaže, u Americi ima mnogo prijatelja, i koncerti su mu i prilika da se vidi sa njima. Tako će biti i ovog oktobra, kada ima već zakazane nastupe u Čikagu i još nekoliko američkih gradova.

Šta je za Vas muzika, šta su vam izazovi nakon svega što ste prošli?

-Klasična muzika je uvek izazovna jer stremimo nekom savršenstvu, koje je možda nemoguće dostići, uvek ima nešto što nismo svirali, Uvek je taj izazov da na što savršeniji način postanemo muzika koju sviramo, i da to ljudi prepoznaju. Da to podelimo sa drugima, i rekao bih da je to moj  najveći cilj, da klasična muzika bude predstavljena na što bolji način, što širem krugu publike, da dođu u kontakt sa njom, da klasična muzika bude sastavni deo života što većem broju ljudi. To mi radimo ne samo kroz koncerte, već i kroz način života i to je jedan od najboljih načina da se približi muzika. To je uvek izazov, da se klasika približi što većem broju ljudi. Klasika nema potrebu da se menja, ona je savršena takva kakva jeste, i takva je već stotinama godina, opstaje uprkos mnogim, često agresivnim i dinamičnim promenama, ne samo u umetnosti već uopšte u društvu. Zato treba pronaći drugačiji način u muzici, na koji je predstavljamo, uvek pronaći neki novi metod da kroz muziku dođemo do što većeg kruga ljudi. I da oni čuju i vide muziku i kroz samog umetnika, ne samo kroz muziku i umetnost, priča Stefan Milenković.

Foto: Damir Dervišagić / Kurir

Jedna od važnijih turneja Vas čeka uskoro, tokom jeseni nastupate u Americi?

-Ja sam u Americi živeo dugo, 24 godine. Tako da mi to jeste bio neki plan, da smanjim ta konstantna putovanja između Amerike, uopšte između američkog kontinenta i Evrope. Jer to je u jednom trenutku bilo dva puta mesečno u proseku, i to skoro dvadeset godina, i sada mi je toga preko glave, tih putovanja. Zato mi je sada nekako lakše, mnoge su mi stvari puno bliže, lakše mogu da skoknem na koncert, odsviram i vratim se svojoj familiji. Tako sada mogu da skoknem u Ameriku, na par nedelja, grupišem koncerte, vidim se sa brdom prijatelja koje imam tamo, i onda se vratim kući.

Mogu li se izdvojiti ključni momenti u Vašoj karijeri?

-Karijera je proces, nije destinacija. Ima mnogo tačaka koje su uspesi, neki veliki uspesi, neki neobični koncerti, ali i neuspesi, svi vas oni izgrađuju, svi vas usmeravaju. Veoma je teško izdvojiti nešto posebno, nešto što je neizdvojivo od samog života, ne samo od života na sceni, uopšte od promena, u umetnosti, promena u društvu uopšte. Teško  je izdvojiti neke momente od života, ne samo života na sceni, tu su i promene koje su se događale u društvu. Za nas je bila velika promena kada smo se prvo 1992. preselili u Italiju, zatim se moja porodica i ja 1997. godine selimo u Ameriku, i sve su to važne promene koje čine život i karijeru, priča Stefan Milenković.

U iščekivanju velike američke turneje, Stefanu Milenkoviću želimo još mnogo uspešnih koncerata, na kojima oplemenjuje publiku širom sveta. O njegovim nastupima tokom leta ali i o tačnim datumima koncerata u Americi, tek ćemo pisati. Za sada, da samo zainteresujemo publiku: Lifeline i Chicago Camerata Vas pozivaju na koncert violiniste Stefana Milenkovića, 27. oktobra u Čikagu i 28. oktobra u Vitonu.

Izvor: Chicago Dešavanja Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE