Chicago, IL
37°
Fair
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 6mph W
Humidity: 60%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
37°F
39°F
43°F
46°F
48°F
MonTueWedThuFri
66°F / 54°F
64°F / 37°F
45°F / 37°F
55°F / 46°F
59°F / 57°F

Published 5 years ago

By Vera

NAJPOZNATIJA SRPKINJA U HOLIVUDU Rođena u emigrantskoj porodici sa šestoro dece, stigla do zvezda

Kanadska glumica srpskog porekla Stana Katić (40) proslavila se ulogom u seriji Castle, bila Bondova devojka, snimala s velikim imenima Holivuda, a sada je spremna da postane majka.

Stana Katić koristi svaki slobodan trenutak u vrlo ispunjenoj agendi da poseti Srbiju i rodbinu u Beogradu. Tako nije mogla da odbije poziv reditelja Emira Kusturice da na Festivalu Kustendorf bude predsednica žirija.

Jedna od najpoznatijih Srpkinja u Holivudu uživala je u čarima snegom prekrivenog Mećavnika i domaćim specijalitetima, na trenutak zaboravljajući na holivudsku mašineriju u kojoj radi već deceniju i po. Na Mokroj gori je boravila sa suprugom Krisom Brkljačom, biznis konsultantom srpskog porekla, za koga se udala pre tri i po godine. Par još uvek nema decu, a Stana je u intervjuu za “Gloriju” istakla da bi želela da uskoro postane majka.

Bilo bi divno da dobijem jednog Haklberija Fina, da trčkara okolo – duhovito je odgovorila aludirajući na najboljeg prijatelja Toma Sojera, izmišljeni lik iz romana Marka Tvena.

Na pitanje da li će poput njenih roditelja, oca Petra i majke Rade, koji su podigli šestoro dece, imati višečlanu porodicu, prokomentarisala je kako bi jedno bilo dovoljno za početak.

– Da krenemo sa jednim detetom, da vidimo kako se snalazimo.

Katićeva je rođena u Hamiltonu u Kanadi, u porodici koja je imigrirala iz Dalmacije.

Stana Katić bila je predsedica žirija na festivalu Kustendorf, na poziv Emira Kusturice

– Moji roditelji su se doselili u Kanadu dok su bili mladi i izgradili su tamo život radeći vrlo naporno. Oboje su se mnogo trudili. Dobili su šestoro dece, sestru, četiri brata i mene, i sve nas naučili radnoj etici. Nije mala stvar odgajiti toliko dece, obezbediti svakom da se školuje – ponosno ističe glumica koja je vezana za svoju porodicu, naročito mamu.

Hodala sam, pozirala pred stotinu fotografa, a moja mama, koja je stajala sa mojim agentom sa strane, dozivala me je. Ljutito sam se okrenula i pitala je šta želi, a ona mi je rekla: “Ispravi se!”

Činjenicu da je dete imigranata vidi kao svoju prednost.

– S jedne strane sam podizana u okvirima evropskog kulturnog nasleđa, a s druge po severnoameričkim načelima, i to je bogatstvo koje mi pomaže da bolje razumem svet.

Kada se ostvari kao majka, Stana bi volela da bude brižna kao njena mama. O tome svedoči anegdotom kada je crvenim tepihom šetala upravo sa majkom.

Hodala sam, pozirala pred stotinu fotografa, a moja mama, koja je stajala sa mojim agentom sa strane, dozivala me je. Ljutito sam se okrenula i pitala je šta želi, a ona mi je rekla: “Ispravi se” – prepričala je glumica i “ispravi se” rekla na srpskom, koji, kako kaže, ne govori baš najbolje jer ima problem sa padežima.

Kada ne snima, Stana ne misli na posao, već šeta psa, čita i druži se s prijateljima.

– Volim da budem normalna. Ne znam šta znači biti slavan. Ne vidim sebe kao zvezdu, već samo kao znatiželjnu osobu koju zanima život, koja uživa da ispriča priču, da radi sa talentovanim osobama, da bude nadahnuta kreativnim ljudima.

Za supruga Krisa Brkljača, biznis konsultantom srpskog porekla, udala se pre tri i po godine

Da sarađuje s holivudskim kreativcima omogućila joj je uloga Kejt u seriji “Kasl”, koja ju je gurnula u vrtlog industrije zabave i pružila joj šansu da snima širom sveta. Nedavno je završila igrani film “Liberte: A Time to Spy”, u kojem igra britansku špijunku u istinitoj priči iz Drugog svetskog rata, a pre toga u Bugarskoj drugu sezonu serije “Odsustvo” o kidnapovanoj FBI agentkinji koja je šest godina provela u zarobljeništvu.

Prema Staninom mišljenju, ženski likovi na filmu su uglavnom u službi glavnog muškog, ali uverena je da sada nastupa doba jakih junakinja.

Bilo bi zanimljivo snimiti “Kuma” sa ženskim likovima. Evo, glumiću ja “Kumu”.

Pošto je igrala u filmu o agentu 007 – “Zrnu utehe” sa Danijelom Krejgom, i to iskustvo pamti kao jedno od najboljih, prihvatila bi ulogu Bond devojke.

– Ali mogu da budem i Bond – našalila se šarmantna glumica.

Tekst: Ivan Aranđelović za magazin “Gloria” Foto: Jakov Simović, “Gloria”

YOU MAY LIKE