Chicago, IL
68°
Sunny
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 68°F
Wind: 10mph NNE
Humidity: 47%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 7
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
68°F
66°F
66°F
64°F
63°F
MonTueWedThuFri
84°F / 64°F
84°F / 64°F
73°F / 57°F
75°F / 57°F
70°F / 59°F

Published 4 years ago

By Sanja Ilić

ŠTA TI JE ŽIVOT: 25 godina od kako je proteran iz Hrvatske, dobio ključeve od svog novog stana (FOTO)

U svoj novi dom preseliće se za mesec dana, kada sve bude renovirano. Konačno biće “svoj na svome”, u kući u kojoj će dočekivati decu i unuke i stvarati nove, lepe, uspomene

Svetski dan izbeglica obeležava se 20 juna. Radovan Rakić, šezdesetpetogodišnji penzioner u Senti, na današnji dan podelio je s svoju tugu, ali i sreću. Dvadeset pet godina od kako je proteran sa porodicom iz svoje kuće u Ličkom Osiku, dobio je ključeve stana i Ugovor o vlasništvu u gradu u kome živi poslednjih deset godina.

U svoj novi dom preseliće se za mesec dana, kada sve bude renovirano. Konačno biće “svoj na svome”, u kući u kojoj će dočekivati decu i unuke i stvarati nove, lepe, uspomene.

Radovan se priseća dana kada je iz Hrvatske proteran 1995. godine, sa suprugom i maloletnom decom. Kćerkom i sinom.

SAM IZVEO DECU NA PUT: Radovan Rakić proteran iz Hrvatske 1995. godine

“Jedno deset, dvanaest dana smo putovali, bilo je svašta, putem, ali dobro, opet, živa glava. Sin je imao šesnaest, kćerka dvanaest. Sa dvoje maloletne dece i suprugom, traktorom smo putovali, sve do Velebita. Tu smo bili jedno deset dana i onda smo otišli za Kanjižu. Tamo smo živeli i te nesretne 1999. godine supruga je umrla, ostali smo nas troje”, priseća se tužne priče.

Radovan je sam izveo decu na put. Oni danas imaju svoje porodice. Sin je ostao u Kanjiži, kćerka se udala i odselila u Istru.

“Od sina imam unuka, a od kćerke unuku”, kaže ovaj tihi čovek.

Njihove fotografije krase skromnu podstanarsku sobu u kojoj nas je dočekao. On vadi stari kofer, stavlja ga na krevet, a u koferu… čitav njegov život… Krštenice, venčani list, stare fotografije… Uspomene. Taj tamni kofer, to je sve što je spasio bežeći sa svojima pred Olujom.

Udarci su bili teški i brojni, ali Radovan je ipak sačuvao životnu radost. Kao dugogodišnji volonter Crvenog krsta, stekao je mnogo prijatelja.

“Tako sam upoznao pola Sente”, a i bliže okoline, kaže.

Današnji dan nas podseća na ljude koji su ostali bez doma, bez svojih najbližih, bez imovine. Ovaj međunarodni praznik prilika je da se podsetimo na to da je više od 600.000 ljudi iz bivših jugoslovenskih republika tokom ratova devedesetih izbeglo u Srbiju, kao i na gotovo 200.000 interno raseljenih sa Kosova i Metohije. Prema podacima Visokog komesarijata za izbeglice Ujedinjenih nacija, danas je raseljeno jedan odsto čovečanstva, ili svaki devedeset sedmi čovek na planeti. Iza brojki, na žalost, kriju se teške ljudske sudbine.

IZVOR: RTV FOTO: Printscreen/RTV

YOU MAY LIKE