Chicago
64°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 3mph N
Humidity: 78%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 0
SatSunMon
79/61°F
73/57°F
77/59°F

Published 1 month ago

By Antonije Kovačević

ŠTA JE TO PRAVOSLAVNA PSIHOTERAPIJA? Veroučitelj: Pacijenti kažu da im je već posle 3 terapije znatno bolje…

Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici počela je da primenjuje pravoslavnu psihoterapiju po uzoru na Vladetu Jerotića. Ova vest čini se otvorila je više pitanja, nego što je dala odgovora.

U vreme kada oko 10 odsto dece i mnogo više odraslih pati od simptoma depresije, a odlazak kod terapeuta je i dalje tabu tema, nekoliko entuzijasta iz Sremske Mitrovice rešilo je da to promeni.

U zajedničkom cilju da spasu duše pacijenata, tim lekara i teologa spojio je medicinu i veru i pokrenuo pravoslavnu psihoterapiju.

Veroučitelj Stefan Nedić uključio se u emisiju Puls Srbije gde je otkrio kako ove terapije izgledaju, ali i otkrio da li mogu da se spajaju nauka i vera.

Veroučitelj je objasnio da nema razlike između vere i medicine, jer i medicina leči čoveka i daje mu podršku u životu, kao i vera.

– Pravoslavna psihoterapija je grana medicine i teologije koja se zasniva na radionicama koje obrađujemo, a to su ljubav, dobrota i sve one hrišćanske vrline i sveobuhvatne teme. Pitaju se mnogi, a možda su i tabu teme, razlike između vere i medicine, ali nema razlike. Medicina leči čoveka i daje mu podršku u svemu u životu, a tako isto i vera – rekao je Nedić i dodao:

– Mi smo prezadovoljni odzivom jer nam dolaze pacijenti drugih religija i konfesija. Tako da smo te radionice tako i koncipirali da se neograničavamo na pravoslavlje, već da budemo jedan vid podrške i potpore svima koji to žele.

PROČITAJTE JOŠ:

DANIJEL SIMIĆ SA PRVE LINIJE: Rusija je ispala glupa u Ukrajini, Putin sada može da uradi samo jednu stvar (VIDEO INTERVJU)

SRBIJO, BUDI PONOSNA! Naš Aleksa je jedini dva puta biran za studenta godine na čuvenom Prinstonu!

“SRBIJA JE BOLJA ZA ŽIVOT OD AMERIKE!” Branka i Milan su rođeni u Čikagu ali su nedavno ostavili sve i došli da žive u Beograd! (VIDEO)

Našta se ljudi najčešće žale, ali i koliko jedna radionica zapravo traje, upitala je voditeljka Anastasija Čanović. Veroučitelj je otkrio da radionice traju od 30 do 45 minuta na odeljenju, a najčešći problemi sa kojima se pacijenti suočavaju su tipa emocionalne otuđenosti.

– Čas traje od 30 do 45 minuta na odeljenju. Najčešće se ljude žale na otuđenost, osećajnost nemoći, odsustvo ljubavi, mržnju koju dobijaju od svojih najbližih, zapostavljenost emocionalnu i duhovnu. Dakle, uglavnom su tog tipa emocionalne otuđenosti i pomažemo im kroz naše teme koje su iz Svetog Jevanđelja. Nama mogu da se jave i van bolnice jer smo mi i crkveno vrlo aktivni. Radimo i u određenim školama, a ja sam i u odboru za versku nastavu. Tako da kada nisu na odeljenju, a to odeljenje je sekundarnog tipa, oni se zadržavaju od 7 dana do 2 nedelje u odnosu od problema ili se dalje hospitalizuju u nekim drugim centrima. Tako da ako je pacijent na odeljenju 7 dana ili do 3 nedelje, kaže da su mu sasvim dovoljna 3 časa da zajedno sa psihijatrijskom terapijom njegovo stanje bude znatno bolje – istakao je Nedić.

Izvor/Foto: Kurir TV

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)