Chicago
64°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 3mph N
Humidity: 78%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 0
SatSunMon
79/61°F
73/57°F
77/59°F

Published 1 month ago

By Antonije Kovačević

JEZIVA ISPOVEST: Ustaše su me sa 7 godina odvele u logor, pobile mi roditelje, braću i sestru, našli su me u kolibi…

U Narodnoj skupštini je održana trodnevna konferencija pod nazivom “Jasenovac, Aušvic Balkana – preživela deca logoraši svedoče”. Tokom ove konferencije, doneta je prva Rezolucija o ustaškom infaticidu NDH nad srpskom, jevrejskom i romskom decom u dečjim logorima smrti tokom Drugog svetskog rata od 1941. do 1945. godine. Rezolucija ima 16 tačaka i biće dostavljena relevantnim organima Ujedinjenih nacija na Dan pobede nad fašizmom, 9. maja.

Gojko Rončević Mraović, osnivač i predsednik Instituta “Diana Budisavljević” za istraživanje dečjih logora smrti u NDH, govorio je o ovoj Rezoluciji, kao i o svojoj prošlosti.

Mraović je istakao da je ovo sigurno korak dalje ka ispunjavanju pravde za sve žrtve kroz sve ono kroz šta su prošli u Jasenovcu, ali da je važno da se ne zaboravi činjenica da smo dugo vremena ćutali o ovom problemu.

– Jeste sigurno korak dalje. Međutim, mi smo dugo vremena odnosno 77 godina ćutali o ovom problemu. Da smo na vreme doneli rezoluciju i da nismo doneli deklaraciju u Srebrnici, a da ne poštujemo svoje žrtve. Mi poštujemo svačije žrtve, a svoje najmanje – rekao je Mraović.

On je takođe istakao da su Jevreji već osnovali institut za Jasenovac u Njujorku, dok je Berli Tuči 22. aprila održao konferenciju u kojoj je doneta ista rezolucija o ustaškom genocidu nad Jevrejima, Srbima i Romima, pa smo u svim sferama kasnili.

– Evo sada je održana, tačnije 22. aprila, Međunarodna naučna konferencija o Jasenovcu. Jevreji imaju institut za Jasenovac u Njujorku. Berli Tuči je 22. aprila održao konferenciju ovde i doneo isto rezoluciju o ustaškom genocidu nad Jevrejima, Srbima i Romima. Tako da mi u svim sferama kasnimo – rekao je Mraović.

Mraović je ukazao da je Nezavisna država Hrvatska jedina država na svetu koja je imala dečije logore.

– Samo u na prostoru NDH je ubijeno 74.600 dece. Od toga ustaše i Nemci ubili su preko 72.000 dece, a samo u Jasenovcu 19.493. dece. Da ne govorimo šta se dešavalo širom NDH. Ja sam jedan od tih slučajeva, meni su ubili roditelje, dva brata i sestru. Mene su našli u kolibi pored spaljene kuće i odveli u logor Jastrebarsko. Samo u njemu je umrlo 1.000 dece. Ja sam tamo bio sa 7 godina. Partizani su posle taj logor oslobodili 28. avgusta 1942. godine i posle toga sam došao u Beograd – rekao je Mraović.

Izvor/Foto: Kurir TV

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)