Chicago
66°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 7mph ENE
Humidity: 88%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

ŠTA JE BILO SA PORODICOM GAVRILA PRINCIPA: Rođenog brata su ubile ustaše, a potomak postao heroj!

Gavrilo Princip ostao je zapamćen kao pokretač Prvog svetskog rata i jednog od najvećih stradanja srpskog naroda u istoriji.

Kao član Mlade Bosne, koja se zalagala za okončanje austrougarske vladavine, u svojoj 19. godini života Gavrilo Princip je izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda na Vidovdan u Sarajevu 1914. godine, što je bio povod da Austrougarska napadne Srbiju.

Gavrilo i saučesnici u atentatu osuđeni su na tešku zatvorsku kaznu od dvanaest godina. U češkom zatvoru Terzin, gde je služio kaznu, Princip je okončao svoj život od posledica tuberkuloze, koju je dobio od loših zatvorskih uslova.

– Gavrilo verovatno nije mogao da pretpostavi da će Austrougarska započeti rat. On je samo verovao u svoje ideale. Bio je osećajan. Sklon umetnosti. Pisao je poeziju. Doduše, malo toga je sačuvano. Stvari koje su zaplenjene nakon atentata mahom se sada nalaze u muzejima, no, među njima nema njegovih pesama – rekao je jednom prilikom Branislav Princip, unuk Gavrilovog rođenog brata Nikole.

Nakon atantata na austrougarskog prestolonaslednika i njegovu ženu cela porodica Gavrila, njegovi roditelji Marija i Petar i braća Jovo i Nikola, bili su na udaru austrougarske policije.

PROČITAJTE VIŠE:

INTERVJU, LANMI MIAMI, SRBIN U PORNO HOLIVUDU: Ljubim ruke svojim partnerkama, trudim se da predstavim Srbiju u najboljem svetlu! (VIDEO)

POTRESNA ISPOVEST ČUVENOG GRADE (73) IZ ČIKAGA: Mi Srbi smo toliko moćni da bismo mogli da vladamo Amerikom, ali nam fali sloga (VIDEO)

NOLE O SRBIJI I MASOVNIM UBISTVIMA: “Mi jesmo nebeski narod, imamo genijalne ljude, ali moramo da pobedimo razdor…”

Izvor: N portal
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE