Connect with us

Srbija

SRPSKOM PROJOM PROTIV KORONE: Ovo je hleb koji je najlakše spremiti kad je nestašica, ne treba vam kvasac – samo voda i brašno!

Published

on

 Čačak – Nestašica kvasca vlada u Srbiji, a ljudi koji su nakupovali velike zalihe brašna ne znaju kako da ga upotrebe. Međutim, rešenje se krije u staroj, dobroj, srpskoj proji jer za nju su potrebna samo dva sastojka – voda i brašno!

“Proja pravljena na starinski način, bez dodataka, zapravo je i najukusnija. Ona se jela u sirotinjskim kućama i po manastarima, oni malo bogatiji mesili su žute pogače”, priča Mladena Gojković iz Čačka.

Srpska proja našla se na listi među najboljim svetskim hlebovima, a ono što je najbitnije jeste da za njeno spremanje i odličan ukus, kvasac  nije ni potreban.

NA LISTI NAJBOLJIH SVETSKIH HLEBOVA: Naša proja

“Voda i kukuruzno brašno, a da bi bila posna nekad se pleh čak podmazivao voskom, a ne mašću. Ne sme se zakuvati ni mnogo retko, ni mnogo gusto, već srednje da bi se proja lepo ispekla. Najbolji ukus ima ako se peče u šporetu na drva”, savetuje ova domaćica.

Nekad se brašno mlelo u vodenicama potočarama, a na proji su odrastale generacije i generacije, pa nas ovaj korona virus zaista vraća korenima.

PA JOŠ KAD JE TU I MEZE: Prste da poližeš

“Dok smo jeli proju svi smo bili zdraviji, a kako se prešlo na beli hleb sve češće obolevamo. Trpeza u Šumadiji ne može ni sad da se zamisli bez proje, ali tu je pored i još deset vrsta hlebova, pa se mladi uvek dohvate ovih modernih”, kaže Mladena.

Izvor/Foto: RINA

Advertisement