Chicago
52°
Cloudy / Wind
6:34 am7:14 pm CDT
Feels like: 45°F
Wind: 20mph S
Humidity: 73%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 0
SatSunMon
41/30°F
57/43°F
52/43°F

Published 4 years ago

By Sanja Ilić

SRPSKO ORUŽJE ZA ISLAMISTE U JEMENU 2.DEO: Otac Nebojše Stefanovića kupovao “Krušikove” granate po povlaštenoj ceni!

Procureli dokumenti pokazuju da je GIM, firma Branka Stefanovića, kupovala od državne kompanije “Krušik” mine po znatno nižoj ceni od državne kompanije Jugoimport SDPR, koja se bavi izvozom naoružanja, iz čega proizilazi da je država Srbija oštećena u toj transakciji

Umešanost Branka Stefanovića, oca ministra unutrašnjih poslova i potpredsednika srpske vlade Nebojše Stefanovića, u trgovinu oružjem koje je završilo u rukama terorista ISIS, juče je prouzrokovao hakerske napade na američki portal koji je te navode objavio. Mi smo juče objavili prvi deo priče, a sledi nastavak…

Uzbunu je, da podsetimo, prouzrokovao tekst na sajtu armswatch.com koji je na svetlost dana izneo upletenost oca ministra u poslove trgovine oružjem preko ofšor firmi i vlada SAD, Saudijske Arabije i UAE, a sve na uštrb srpskog proizvošača oružja “Krušik” od kojih je po nižim cenama kupovao minobacačke granate i rakete, a zatim ih preko privatne kompanije GIM dalje izvozio.

STEFANOVIĆU 20% BOLJE CENE NEGO DRŽAVNOJ FIRMI
 
Iz činjenice da je GIM kupio oružje od državne kompanije “Krušik” po znatno nižoj ceni od ostalih Krušikovih kupaca, između ostalog i druge državne kompanije Jugoimport SDPR, koja se inače bavi izvozom naoružanja, proizilazi da je država Srbija oštećena u ovoj transakciji.

Opravdano se postavlja i drugo pitanje: Zašto je “Krušik”, bolje reći vrh srpske države, jer je prosto nezamislivo da predsednik i vlada nisu bili upoznati sa ovako problematičnom transakcijom u koju je uključeno nekoliko stranih vlada, odlučio da ovu trgovinu, umesto preko ovlaštene firme Jugoimport SDPR, obavi preko privatne firme Branka Stefanovića, oca ministra policije.

Interni dokumenti koje je objavio sajt armswatch.com pokazuju da je cena koju je GIM platio po komadu minobacačke granate mnogo niža od cene koju je za isto robu platio Jugoimport SDPR. Tako je, na primer, Jugoimport SDPR za minu od 60mm M73 platio “Krušiku” 55,73$ po komadu, dok istovremeno GIM tu istu minu plaća 47,46$ po komadu. Takođe, cena “Krušikove” mine 82mm M74 za Jugoimport SDPR je 77,80$, a za Stefanovićevu firmu 75,81$ po komadu.

PROTEKCIJA Cene za Jugoimport SDP i GIM pokazuju povlašćeni položaj privatne kompanije

Na ovaj način, kako procurele informacije i dokumenti pokazuju, državni proizvođač oružja Krušik namerno je oštećen za stotine hiljada dolara u korist privatne kompanije za trgovinu oružjem – GIM.

OTAC UPLETEN U SUMNJIVE POSLOVE: Potpredsednik vlade Nebojša Stefanović

Opravdano se postavlja i pitanje zašto je “Krušik”, bolje reći vrh srpske države, jer je prosto nezamislivo da predsednik i vlada nisu bili upoznati sa ovako problematičnom transakcijom u koju je uključeno nekoliko stranih vlada, odlučio da ovu trgovinu, umesto preko ovlaštene firme Jugoimport SDPR, obavi preko privatne firme ministrovog oca?

Inače, autorka teksta Diljana Gajtandžieva tvrdi da je kompletnu dokumentaciju dobila od anonimnog izvora direktno iz fabrike “Krušik”, a sudeći po pečatima i potpisima, radi se o autentičnim dokumentima.

ORUŽJE PUTOVALO DIPLOMATSKIM LETOVIMA

Kompanija GIM je oružje izvezla u Saudijsku Arabiju direktno letovima preko avio kompanije “Silk Vai Airlines” i morskim putem iz luke Burgas u Bugarskoj, do konačnog odredišta, Džede u Saudijskoj Arabiji.

Kompanija “Silk Vai Airlines”, koju je saudijsko Ministarstvo odbrane angažovalo za prevoz srpskog oružja diplomatskim letovima, inače je azerbejdžanska državna kompanija.

Diplomatske beleške koje su 2017. godine stigle na adresu novinarke ArmsWatch-a, još su otkrile da je kompanija “Silk Vai Airlines” izvršila 350 diplomatskih letova sa oružjem za teroriste u Siriji, Avganistanu, Jemenu i Africi. Čarter letove su unajmili Pentagon, Saudijska Arabija i UAE.

Kako dalje navodi, diplomatski letovi oslobođeni su inspekcija, a istu tu avio kompaniju zakupio je Pentagon za prevoz srpskih minobacačkih granata u Avganistan 8. maja 2018.

Dalje, 10. marta 2019. GIM je ponovo izvezao srpsko naoružanje iz luke Burgas, u Bugarskoj, u Džedu, u Saudijskoj Arabiji, na brodu “Bov Diamond”, ploveći pod zastavom Gibraltara.

Na dan 28. juna 201, švajcarski teretni brod “Thorco Basilisk” otplovio je iz luke Burgas u Bugarskoj za Džedu u Saudijskoj Arabiji, noseći 21 kontejner sa 43.000 komada srpskih minobacačkih granata.

BUGARSKA LUKA BURGAS KAO MESTO TRANZITA: Teretni brod sa srpskim naoružanjem

PRIVATNI UGOVORI ZA DRŽAVNE POSLOVE

Dokumenti otkrivaju da je Ministarstvo odbrane Saudijske Arabije poručilo srpsko oružje za privatne preduzimače iz SAD-a i UAE.

Takve privatne ugovarače često, kako navodi autorka teksta na sajtu ArmsWatch, koriste tajne službe za tajne operacije koje uključuju ilegalne aktivnosti u inostranstvu, navodi se u tekstu. Sadržaj procurelih dokumenata otkriva da su privatni izvođači iz SAD i UAE dobili zadatak da isporuče 20.000 komada raketa “Grad” iz Srbije u Saudijsku Arabiju u 2017., 2018. i 2019. Krajnji korisnik u ugovoru opet nije naveden. Ono što je sigurno je da saudijska vojska takve rakete ne koristi.

“GRAD” RAKETE: Saudijska vojska nikada nije koristila ovu vrstu oružja

Dokumenti dalje otkrivaju da je tokom 2016. godine srpska kompanija “Krupnik” potpisala ugovor vredan 69,72 miliona dolara sa proizvođačem oružja “Krušik” za isporuku 20.000 komada rakete “Grad” 122 mm u Saudijsku Arabiju. “Krupnik” i “Krušik” potpisali su još tri ugovora o isporuci 9.000 komada minobacačke granate 120 mm M87P2 ILL, zatim 7.600 kom. minobacačke granate 82 mm M74P1 (beli fosfor) i 85.000 kom. minobacačke granate 82 mm M74 HE, a svo oružje otišlo je Saudijskoj Arabiji.

U nijednom od ovih dokumenata o izvozu oružja privatni ugovarači nisu navedeni, kao ni njihova tačna uloga. Međutim, pisma izvoznika “Krupnika” proizvođaču Krušik otkrivaju da su iz te fabrike privatni dobavljači odneli ove rakete i minobacačke granate (uključujući beli fosfor). Pasoši takođe otkrivaju identitet ljudi koji su u to umešani, a njihovo državljanstvo (SAD, Bugarska, Rumunija) daje naznaku da je reč o međunarodnoj zajedničkoj akciji.

Dalje se u tekstu navodi da su 17. aprila 2017. godine, predstavnici srpskog izvoznika “Krupnik” posetili fabriku oružja kako bi izvršili završni pregled naručenog oružja. U zajedničkoj delegaciji nalazilo se devet stranaca: dva Saudijca iz Ministarstva odbrane Saudijske Arabije, dva Amerikanca iz kompanije Heptagon Global Trading, UAE, jedan američki državljanin iz kompanije Armitrans Ltd., SAD, jedan Amerikanac, Bugarin i dva Rumuna iz Tradevinds Logistics Group, SAD.

Isti stranci su i 10. i 11. decembra 2018. ponovo posetili “Krušik” sa namerom da preuzmu ostatak naručenog oružja. U njihovom društvu, kako se dodaje, nalazila su se još četiri zvaničnika Ministarstva odbrane Saudijske Arabije.

Ime američkog državjanina Paul McKeon Miller Evansa pominje se prilikom dve posete “Krušiku”. Prvi put 2017. godine kada je vršio inspekciju oružja kupljenog od Saudijske Arabije kao predstavnik kompanije “Armitrans”, SAD i drugi put 2018. godine, gde je naveden kao menadžer projekta u kompaniji “Heptagon Global Trading”, UAE.

Drugi američki državljanin koji je posetio “Krušik” kao direktor kompanije “Heptagon Global Trading”, UAE, bio je Helmut G. Mertins. On je izgleda prisutan u poslovima na Balkanu najmanje 10 godina, o čemu svedoče i fotografije objavljene na Fejsbuku 2009. godine na kojima pozira pored aviona kompanije “Silk Vai Airlines” na aerodromu Plovdiv u Bugarskoj.

Predstavnici sve tri kompanije, “Armitrans” USA, “Heptagon Global Trading” UAE i “Tradevinds Logistics” USA, iako su posetili Krušik da bi pregledali i preuzeli oružje kupljeno od Saudijske Arabije, ne nalaze se među ugovoračima sa srpskom fabrikom oružja. One su, ipak, oružje prihvatile i prevezle iz Srbije, a zajednički imenitelji za njih su zaposleni u Americi.

AMERIČKI DRŽAVLJANIN VEĆ DECENIJU POSLUJE NA BALKANU: Helmut G. Martins ispred aviona azerbejdžanske kompanije “Silk Vai Airlines”. Aerodrom u Plovdivu, Bugarska

Prema procurelim informacijama i dokumentima, američke kompanije prevezle su 11.000 komada srpskih raketa “Grad” u 2017. i 2018. godini, kao i 9.000 komada raketa “Grad” tokom 2019. Oružje je kamionom izvezeno iz Srbije u luku Burgas u Bugarskoj, odakle je ponovo izvezeno morskim putem u Džedi u Saudijskoj Arabiji.

DUGI PUT: Brod “Jork” prelazi Bosfor na putu iz Burgasa za Džedu, 17. jula 2019. 

Iz Krušika preko Burgasa za Džedu, na teretnom brodu “Jork”, pod zastavom Antigua Barbude, 16. jula 2019. godine izvezeno je 2.000 kom. srpskih raketa “Grad”.

Saudijska Arabija je kupila ukupno 1.286.462 kom. municije iz srpske fabrike oružja Krušik od 2017. godine.

NOVINARKA TRAŽI SASLUŠANJA ZBOG NAORUŽAVANJA TERORISTA

NA ZADATKU: Novinarka Diljana Gajtandžieva

Ovi poslovi su samo mali deo tajne mreže internacionalne trgovine oružjem za naoružavanje militanata na Biskom istoku, ističe novinarka portala ArmsWatch Diljana Gajtandžieva.

“Objavila sam dokumenta i dokaze koji čvrsto povezuju ovaj izvoz sa teroristima Islamske države u Jemenu. Takođe sam objavila imena i pasoše trgovaca oružjem i vladinih zvaničnika iz SAD i Saudijske Arabije jer smatram da moraju da budu saslušani, a oni koji naoružavaju teroriste moraju i da odgovaraju”, zaključila je autorka teksta.

Ona je pozvala čitaoce da joj jave ako imaju bilo kakve informacije o ovim ljudima ili sličnim protivzakonitim dogovorima, kako bi se sprečilo dalje naoružavanje terorista i sačuvali nevini životi.

Izvor: armswatch.com Foto: armswatch.com/Facebook/TV printscreen)

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
OSNOVANA FONDACIJA "LUKA JOVOVIĆ": Za pomoć svima koji su izgubili voljene u saobraćaju, a nisu dočekali pravdu koju zaslužuju!
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)
NASMEJAO SRBIJU DO SUZA: Kanađanin prvi put probao sarmu i kajmak i napravio neoprostivu grešku! (VIDEO)
UHAPŠEN OTAC MONSTRUM SA ZVEZDARE: Policija uhvatila muškarca koji je ćerku (8) držao u kadi!